Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κορονοϊός μέτρα στήριξης: 4 μέτρα ανακούφισης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: 4 μέτρα ανακούφισης

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Είναι 4 τα μέτρα ανακούφισης για τις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα.

1.Εργαζόμενοι: Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας στο κόκκινο. Αποζημιώνονται αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ , δηλαδή σχεδόν 250 ευρώ.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Στο χρονικό αυτό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Κορονοϊός μέτρα στήριξης: Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

2.Ελεύθεροι επαγγελματίες-επιχειρήσεις: Όσοι απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που μπαίνει στο κόκκινο, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ. Ακόμη δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Επιχείρηση που εντάσσεται στο κόκκινο για τουλάχιστον 14 ημέρες υπάρχει μείωση ενοικίου κατά 40% Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

3.Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις στο κόκκινο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που είναι στο πορτοκαλί και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες δεν επιστρέφεται το 30%.

4.Δάνεια: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένηλίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις