Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καταγγελίες Λαβρόφ
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καταγγελίες Λαβρόφ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προσεγγίζει τις 2.000.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προσεγγίζει τις 2.000, καταγγέλλει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant. O Λαβρόφ είπε ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Οκτωβρίου, καθώς και στις συστηματικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των γειτόνων, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για την διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού. Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την πρόταση των προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργηθεί ένα σχήμα για την διευθέτηση της διένεξης με την συμμετοχή της Άγκυρας και της Μόσχας, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές προτάσεις για το σχήμα των συνομιλιών, όπως και για την διεύρυνση του, την αλλαγή του κτλ» και πως «το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

Να επιστραφούν τα εδάφη λέει ο Χαμενεΐ

«Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστραφούν», δήλωσε από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, οι δηλώσεις του οποίου διευκρινίζουν τη θέση της χώρας του, που συνορεύει με τους δύο εμπλεκόμενους για τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, οι αζερικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν από τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990 σε έναν πόλεμο με 30.000 νεκρούς, που οδήγησε τότε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

«Ο πόλεμος αυτός που λαμβάνει χώρα δυστυχώς στην πόρτα μας μεταξύ των δύο γειτόνων μας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε τηλεοπτική του ομιλία, «πρέπει αυτό να σταματήσει το νωρίτερο δυνατόν». «Ασφαλώς, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πλήρη δικαιώματα επ’ αυτού», πρόσθεσε ο πρώτος Ιρανός στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν

Το Ιράν, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, έχει καλέσει επανειλημμένα τις δύο αυτές χώρες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, και έχει προσφέρει τη διαμεσολάβησή του. Στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να καλέσει ονομαστικά την Αρμενία να αποχωρήσει από εδάφη που καταλαμβάνει στη γειτονική της χώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι «η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή” και ότι “όλος ο κόσμος” πρέπει “να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των χωρών». Με φόντο τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές χώρες σχετικά με τη φερόμενη παρουσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τζιχαντιστών που έφθασαν από τη Συρία, ο Ροχανί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί την παρουσία «τρομοκρατών» κοντά στα βόρεια σύνορά της.

 

«Δεν πρέπει τρομοκράτες να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας. Η παρουσία τέτοιων τρομοκρατών αναφέρθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες, είπε, εάν αισθανθούμε απειλή από αυτούς, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα». Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μια κοινότητα που μιλά αζερικά και αριθμεί πάνω από δέκα εκατομμύρια μέλη, καθώς και μια αρμενική μειονότητα που εκτιμάται ότι έχει λίγο λιγότερο από 100.000 μέλη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις