Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ εκλογές 2020 Τραμπ – Μπάιντεν: Ποιες πολιτείες έχουν «κλειδώσει»
ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020

ΗΠΑ εκλογές 2020 Τραμπ – Μπάιντεν: Ποιες πολιτείες έχουν «κλειδώσει»

ΗΠΑ εκλογές 2020 Τραμπ - Μπάιντεν: Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η νίκη θα αποτελέσει περίπατο για τον πολιτικό του αντίπαλο

ΗΠΑ εκλογές 2020 Τραμπ – Μπάιντεν: Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης. Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι η νίκη θα αποτελέσει περίπατο για τον πολιτικό του αντίπαλο. Από την άλλη, ο πρωτοφανής αριθμός των επιστολικών ψήφων, όχι μόνο αναμένεται να καθυστερήσει την όλη διαδικασία, αλλά ενδέχεται ακόμα και να ανατρέψει την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής εδραιωθεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν είχαν εξαρχής δείξει την προτίμησή τους στην επιστολική ψήφο.   Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν δεν είναι τόσο σαφές όσο έδειχναν οι προβλέψεις. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις αμφιλεγόμενες πολιτείες, αυτές δηλαδή στις οποίες οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν τις επόμενες ώρες ή και ημέρες και συγκεκριμένα η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, οι πολιτείες προπύργια των Δημοκρατικών που κέρδισε ο Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Τι δείχνουν οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις (στις 7:20) ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει 223 εκλέκτορες έναντι 212 του Ντόναλντ Τραμπ.  Βάσει των εκτιμήσεων του ινστιτούτου Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων. Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων.  Στο Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν. Η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια είναι οι δύο κρίσιμες πολιτείες και την πρώτη φαίνεται να την κερδίζει ο Τραμπ. Η Φλόριντα δίνει 29 εκλέκτορες.  Η Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες, η Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες, το Οχάιο 18 εκλέκτορες, η Τζόρτζια 16 εκλέκτορες και η Άιοβα 6 εκλέκτορες.

ΗΠΑ εκλογές 2020 Τραμπ - Μπάιντεν

Ποιες πολιτείες έχουν «κλειδώσει»

Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται οι πολιτείες που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία, του Τέξας (38 εκλεκτορες) του Οχάιο (18 εκλέκτορες), της Αϊόβα (6 εκλέκτορες), του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), της Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), του Τένεσι (11 εκλέκτορες), της Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), του Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), της Νότιας Καρολίνας (9 εκλέκτορες), του Αρκάνσας (6 εκλέκτορες), της Δυτικής Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) , της Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) και του Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες).

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία της Μινεσότα (10 εκλέκτορες), της Χαβάης (4 εκλέκτορες), του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), τη Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες).

Μάχη στην Βόρεια Κρολίνα

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε άλλη μία πολιτεία κλειδί, στη Βόρεια Καρολίνα. Η Τζόρτζια χάνεται από τα χέρια του Τραμπ, ενώ το επιτελείο του παραδέχεται ότι και το Μίσιγκαν είναι μία σημαντική απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, στην Αριζόνα προηγείται ο Μπάιντεν. Πρόκειται για ακόμα μια πολιτεία κομβικής σημασίας.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων. Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

Τα τέσσερα σενάρια για την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Όπως σημειώνουν αναλυτές τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

– να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής
– να είναι τόσο οριακά τα αποτελέσματα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ ώστε να μην μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ξεκάθαρος νικητής
– να υπάρξει πολιτεία τα αποτελέσματα της οποίας θα αμφισβητηθοιύν όπως συνέβη με τη Φλόριντα το 2000
– να υπάρξει αμφισβήτηση της καταχώρησης των επιστολικών ψήφων και προσφυγή κάποιου εκ των υποψηφίων στο ανώτατο δικαστήριο

Το Τέξας, Αϊόβα και Μοντάνα στον Τραμπ

Ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει τις πολιτείες της Αϊόβας (6 εκλέκτορες), μετέδωσε το Fox News, ενώ εμφανίζεται να εξασφαλίζει και την πολιτεία Μοντάνα (3 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Associated Press. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Τραμπ καταγράφει προβάδισμα με 56,6% έναντι 42,1% του Μπάιντεν με καταμετρημένο το 54% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων. Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καταγράφει προβάδισμα με 51,4% έναντι 46,9% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 65% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων. Στο Μίσινγκαν (16 εκλέκτορες) με βάση το 51% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, ο Αμερικανός πρόεδρος προηγείται με 54,3% έναντι 43,9% του Μπάιντεν.

Στον Τραμπ η Φλόριντα, σύμφωνα με το NBC

Το πρωτοσέλιδο των New York Times

Ο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίζει τις πολιτείες Αριζόνα και Χαβάη – Ο Τραμπ Τέξας και Οχάιο

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταγράφει προς το παρόν προβάδισμα στην πολιτεία της Αριζόνας (11 εκλέκτορες), με 53,6% έναντι 45% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταμετρημένο περίπου το 76% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

Επίσης ο Δημοκρατικός υποψήφιος προβλέπεται να κερδίζει την πολιτεία της Χαβάης (4 εκλέκτορες), σύμφωνα με το Fox News.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στις αμφίρροπες πολιτείες του Τέξας (38 εκλέκτορες) και του Οχάιο (18 εκλέκτορες), σύμφωνα με πρόβλεψη του Fox News.

 Τα οριστικά αποτελέσματα για την πολιτεία Μίσιγκαν πιθανόν να μην ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Τετάρτης

Τα οριστικά αποτελέσματα για τη μάχη για τον Λευκό Οίκο στην αμφίρροπη πολιτεία Μίσιγκαν είναι πιθανό να μην είναι διαθέσιμα πριν το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας.

Μάχη για να κερδίσουν τη Γερουσία – καθώς 14 έδρες θα ανανεωθούν στις σημερινές αμερικανικές εκλογές – δίνουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις αναμετρήσεις μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη και μήνες.

Ο Τραμπ ενισχύει τη στήριξή του μεταξύ των Λατινοαμερικάνων, αλλά χάνει ηλικιωμένους ψηφοφόρους

Καθώς έκλειναν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ χθες Τρίτη, τα exit poll που διεξήγαγε η Edison Research παρουσιάσαν τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ψηφοφόρους αλλά και τη δημογραφική βάση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Η στήριξη προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο φαίνεται να ενισχύεται μεταξύ των Λατινοαμερικάνων σε σημαντικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα exit polls, ο Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μοιράζονται την ψήφο των Λατινοαμερικάνων. Το 2016 μόνο 4 στους 10 Λατινοαμερικάνους είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τριών στους δέκα μη λευκών ψηφοφόρων, έναντι δύο στους δέκα πριν τέσσερα χρόνια.

Διατήρησε το προβάδισμα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων

Ο Τραμπ διατήρησε και το προβάδισμά του μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα exit polls της Edison Research, έξι στους δέκα λευκούς ψηφοφόρους προτίμησαν τον Ρεπουμπλικάνο, ποσοστό που παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2016.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σημείωσε κέρδη μεταξύ των Κουβανών στην πολυπληθή νότια Φλόριντα, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στο Τέξας τέσσερις στους 10 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ, άνοδος σε σχέση με τους τρεις στους δέκα το 2016, βάσει των exit polls στην πολιτεία αυτή.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων, ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε φέτος μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων της ομάδας αυτής των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Η εθνική δημοσκόπηση της Edison έδειξε ότι περίπου το 11% των Αφροαμερικών, το 31% των ισπανόφωνων και το 30% των Ασιατών ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων και στις τρεις δημογραφικές ομάδες έναντι του 2016.

Μειώνεται η βάση των ηλικιωμένων που ψηφίζουν Τραμπ

Ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη του απόδοση μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων για να αντισταθμίσει τις απώλειές του μεταξύ της παραδοσιακής του εκλογικής βάσης. Φαίνεται να έχει μειωμένη στήριξη από τους λευκούς άνδρες και τους πιο ηλικιωμένους στη Τζόρτζια και τη Βιρτζίνια, βασικά κομμάτια της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Edison.

Αν και ο Ρεπουμπλικάνος εξακολουθεί να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων αυτών των ομάδων, κάποιοι από αυτούς στράφηκαν στον Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις της Edison εμφανίζουν τον Τραμπ να κερδίζει την ψήφο των επτά από τους δέκα άνδρες στη Τζόρτζια, μείωση σε σχέση με το πλεονέκτημα των οκτώ στους δέκα που είχε έναντι της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Αν και κερδίζει τους έξι στους δέκα ψηφοφόρους άνω των 65 ετών στη Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικάνος είδε το ποσοστό του να μειώνεται, καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν 7 στους 10.

Στη Βιρτζίνια μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ μεταξύ των λευκών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, σε έξι στους δέκα έναντι επτά στους δέκα το 2016. Αντίστοιχα νούμερα καταγράφονται και μεταξύ των λευκών ανδρών.

Πιο ενθαρρυντικό είναι για τον Αμερικανό πρόεδρο το γεγονός ότι έξι στους δέκα κατοίκους της Βιρτζίνια με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις