Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολικό λοκντάουν Ελλάδα: Τι λέει για το ενδεχόμενο ο Ηλίας Μόσιαλος
ΕΛΛΑΔΑ

Ολικό λοκντάουν Ελλάδα: Τι λέει για το ενδεχόμενο ο Ηλίας Μόσιαλος

Ολικό λοκντάουν Ελλάδα: «Πρέπει να νικήσουμε τον κορονοϊό με μικρές απώλειες»

Ολικό λοκντάουν Ελλάδα: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, θεωρεί πως ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια. Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού. «Τα lockdown είναι τα δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ευρύτερες, κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις τους», τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος στην ανάρτησή του. Μάλιστα από τον καθηγητή επισημαίνεται πως θα νικήσουμε τον κορονοϊό, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook:«Χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα στοιχεία, σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις.

Έχω επανηλειμμένα προτείνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας, και με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις να βασίζονται σε πληρέστερη τεκμηρίωση. Αυτό είναι φανερό πλέον με βάση τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. Ταυτόχρονα είναι επίσης σαφές ότι είναι περισσότερο από απαραίτητη η διεπιστημονική και πολυεπίπεδη διαχείριση της πανδημίας.

Η διαχείριση υπερβαίνει κατά πολύ τις ιατρικές διαστάσεις

Η διαχείριση υπερβαίνει κατά πολύ τις ιατρικές διαστάσεις και έχει σχέση και με την ανάλυση των συμπεριφορών, των μεγάλων δεδομένων, τη δυνατότητα μέτρησης της επίπτωσης των παρεμβάσεων της πολιτείας με συνθέτες μεθοδολογίες που υπερβαίνουν απλά στατιστικά μοντέλα, την υγιεινή και ασφάλεια των χωρών εργασίας και των ΜΜΜ, τον προγραμματισμό των ΜΜΜ, την τηλεργασία, τον προγραμματισμό του ωραρίου στις επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας, την αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την εφαρμογή συστημάτων σωστού εξαερισμού κλειστών χώρων, την προστασία των ευάλωτων πολιτών, την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (άστεγοι, Ρομά, μετανάστες) και την προστασία όσων ζουν και εργάζονται σε κλειστούς χώρους (οίκοι ευγηρίας, φυλακές και στρατόπεδα).

Επομένως χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα, σχεδιασμό που να μην ακολουθεί τα γεγονότα και άμεση λήψη αποφάσεων όταν χρειάζεται. Η άμεση λήψη αποφάσεων, που είχα προτείνει στην αρχή της πανδημίας, μαζί με τη σύσταση ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής, έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις