Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ εκλογές 2020: Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για ταραχές
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εκλογές 2020: Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για ταραχές

ΗΠΑ εκλογές 2020: Επιχειρήσεις «οχυρώνονται», πολίτες σπεύδουν να τραβήξουν μετρητά και να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους - Στήνουν φράχτη ακόμα και στον Λευκό Οίκο!

ΗΠΑ εκλογές 2020: Επιχειρηματίες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ καρφώνουν με σανίδες τις βιτρίνες των καταστημάτων τους, φοβούμενοι εντάσεις και επεισόδια στους δρόμους τις επόμενες ώρες, με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Σύμφωνα με το CNN και το BBC, πολλές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια στις πόλεις που θα θυμίζουν ακόμα και τις βίαιες ταραχές μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Τα Tiffany, Saks Fifth Avenue, CVS, Target και Macy’s, συγκαταλέγονται στις προνοητικές μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που «οχυρώνουν» τα καταστήματά τους στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος της Τiffany δήλωσε στο CNN ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει ανοιχτά τα καταστήματά της, όμως σε ορισμένες πόλεις λαμβάνονται ήδη μέτρα προστασίας εν αναμονή «δραστηριότητας που σχετίζεται με τις εκλογές».

Η αμφισβήτηση του αποτελέσματος

Τις τελευταίες μέρες, φόβοι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει και ότι μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους των Αμερικανικών πόλεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων ολοένα και αυξάνονται.

Κλιμακώνοντας την ρητορική του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εχθές «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορά σε ψήφους μέσω ταχυδρομείου και προειδοποίησε ότι μπορεί να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους». «Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», έχει προειδοποιήσει εξάλλου επανειλημμένα ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, προκαλώντας περαιτέρω… νευρικότητα στους πολίτες της χώρας.

Ακόμη και ο Λευκός Οίκος οχυρώνεται

Ακόμα και ο Λευκός Οίκος οχυρώνεται, σύμφωνα με αμερικάνικά ΜΜΕ. Ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να στήσουν ξανά έναν φράχτη προστασίας περιμετρικά της προεδρικής κατοικίας, την ώρα που οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας προετοιμάζονται για πιθανά επεισόδια τις επόμενες ώρες, επιβεβαίωσε νωρίτερα το CNN.

Ο φράχτης, όπως επισημαίνεται, θα είναι παρόμοιος με εκείνον που είχε στηθεί στις ταραχές του καλοκαιριού και θα περικλείει μια μεγάλη έκταση περιμετρικά του Λευκού Οίκου. Η ανέγερσή του, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, είναι ίσως η πιο περίτρανη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι οι Αρχές της χώρας περιμένουν επεισόδια στις φετινές εκλογές, ιδίως αν δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής στις 4 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις