Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υποχρεωτική τηλεργασία: Τι ισχύει
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτική τηλεργασία: Τι ισχύει

Υποχρεωτική τηλεργασία: Όλο τον Νοέμβριο θα ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Υποχρεωτική τηλεργασία: Όλο τον Νοέμβριο θα ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι οι εργοδότες της Ελλάδας, είτε δραστηριοποιούνται σε Περιφέρεια που είναι «κίτρινη» είτε σε Περιφέρεια που είναι «κόκκινη», υποχρεούνται να προαναγγείλλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε υποχρεωτική τηλεργασία για τον Νοέμβριο, ώστε να καλύψουν το απαραίτητο πλαφόν του 50%. Η ηλεκτρονική προαναγγελία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις, που η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως και τουλάχιστον σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας και ειδικότερα:

– τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
– τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
– οι φαρμακαποθήκες,
– οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
– οι ταχυμεταφορές.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Για παράδειγμα: Σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 50% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 10 υπαλλήλους.

Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ποσοστού 50% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις