Λοκντάουν Αττική: «Είναι πιθανό», λέει ο Τσακρής

ΕΛΛΑΔΑ

Λοκντάουν Αττική: «Είναι πιθανό», λέει ο Τσακρής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Λοκντάουν Αττική: Οι εποχικοί κορονοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο

03.11.2020 | 12:14

Λοκντάουν Αττική: Για τα νέα έκτακτα μέτρα και το lockdown της Θεσσαλονίκης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής. Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Επεσήμανε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».  Όπως εξήγησε, οι εποχικοί κορονοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο. Αντίθετα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα. «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας.», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.

«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα».  Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε. Σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα. «Η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός». Τέλος, είπε ότι τα ΜΜΜ είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και συμπλήρωσε ότι η τηλεργασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα και αυξητική τάση»

Την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, έκανε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας. Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων». Κατά τον κ. Θωμαΐδη με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Σημείωσε δε ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά». Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».

Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται και σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός».

 

Exit mobile version