Γκρίζοι Λύκοι – Γαλλία: Εκτός νόμου η τουρκική εθνικιστική οργάνωση

ΚΟΣΜΟΣ

Γκρίζοι Λύκοι – Γαλλία: Εκτός νόμου η τουρκική εθνικιστική οργάνωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Γκρίζοι Λύκοι - Γαλλία: Το Σάββατο άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων κοντά στη Λυών

02.11.2020 | 17:51

Γκρίζοι Λύκοι – Γαλλία: Τη διάλυση της οργάνωσης του εθνικιστικού γκρουπ των “Γκρίζων Λύκων“, στη Γαλλία, θα απαιτήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerald Darmanin, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ανακοίνωσε πως στο υπουργικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, πρόκειται να προτείνει να κηρυχτεί παράνομη η δράση των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία.

Πέραν των γνωστών δράσεων των Γκρίζων Λύκων τις προηγούμενες ημέρες, όταν μέλη τους είχαν βγει σε αναζήτηση Αρμενίων σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, οι ακροδεξιοί, τους οποίους υποστηρίζουν ανοιχτά και το κόμμα του Ερντογάν, αλλά και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος θεωρείται και ηγέτης τους, βεβήλωσαν το μνημείο της γενοκτονίας και το Εθνικό Κέντρο Αρμενικής Μνήμης στη Ντεσέν της Γαλλίας, τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο μνημείο και το κτήριο, που απέχουν μεταξύ τους μόνο μερικά μέτρα, άγνωστοι έγραψαν τα αρχικά “RTE”, από το όνομα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “Γκρίζοι Λύκοι” και υβριστικές φράσεις.

Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι Γκρίζοι Λύκοι αποτελούν ανεπισήμως τη νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) και αποτελούν τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία. Η ιδεολογία της οργάνωσης βασικά είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄. Επίσης μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996 στην Κύπρο.

Exit mobile version