Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Ανησυχία από την αύξηση του δείκτη θετικότητας, ξεπέρασε το 10%
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Ανησυχία από την αύξηση του δείκτη θετικότητας, ξεπέρασε το 10%

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Το όριο που έχει θέσει το ECDC για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Ανησυχία προκαλούν τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και ενώ η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο». Την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη για άλλη μία ημέρα να έχει τις περισσότερες μολύνσεις (449) και την Αττική να ακολουθεί (300).

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο δείκτης θετικότητας, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι πάνω από 10% (και συγκεκριμένα 10,4%), ποσοστό που προκύπτει από το ότι την Κυριακή ανιχνεύθηκαν 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 16.106 τεστ που διενεργήθηκαν (περιλαμβανομένων των rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ). Υπενθυμίζεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ.

Στο «κόκκινο» ξανά η Θεσσαλονίκη, σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Στη Θεσσαλονίκη, δε, μετά τα 839 κρούσματα του Σαββάτου, και την Κυριακή οι νέες μολύνσεις ήταν πολύ υψηλές, σε σχέση και με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιηθεί ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Σύμφωνα το εν λόγω σχέδιο, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Στη συμπρωτεύουσα ο Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει τη Δευτέρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς». Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 5 το απόγευμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. Ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε μια ύστατη προσπάθεια να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

Πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού μέσα στον Οκτώβριο

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα αποτυπώνεται και σε αριθμούς: Μόνο τον Οκτώβριο, στη χώρα ανιχνεύθηκαν 20.776 κρούσματα κορωνοϊού, όταν συνολικά τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας είναι πλέον 40.929. Δηλαδή, μέσα σε μόλις έναν μήνα έχουν εντοπιστεί τα μισά από τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε όλη τη χώρα κατά τον μήνα Ιούλιο δηλώθηκαν συνολικά 1.068 νέα κρούσματα, τον Αύγουστο 5.840, τον Σεπτέμβριο 8.158 και τον Οκτώβριο 20.776, γεγονός που αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριακή

Την Κυριακή 01/11/2020 δηλώθηκαν 1.678 επιπλέον κρούσματα. Από τα 1.653 εγχώρια κρούσματα, τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των κρουσμάτων 25 είναι εισαγόμενα που διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικότερα:

300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις