Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: Βίντεο από σούπερ μάρκετ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Βίντεο από σούπερ μάρκετ

Σεισμός στη Σάμο: Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, με απότελεσμα να πέσουν αρκετά αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα στα ράφια

Σεισμός στη Σάμο: Ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σάμο, τρομοκράτησε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα τους υπό τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών αλλά και καινούριων μίνι τσουνάμι. Κάμερα από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ στη Σάμο δείχνει τι συνέβη την ώρα του σεισμού μέσα σε σούπερ μάρκερ και πώς αντέδρασε ο κόσμος που βρισκόταν μέσα σ’ αυτό.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, με απότελεσμα πελάτες και υπάλληλοι να τρομοκρατηθούν, ενώ αρκετά αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα στα ράφια άρχισαν να πέφτουν στο πάτωμα. Μιλώντας στο Open TV ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είπε πως «χθες έγιναν οι πρώτες αυτοψίες, ενώ έγινε και σύσκεψη με το Νίκο Χαρδαλιά. Στο Καρλόβασι μόνο 50-100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Στην πλειοψηφία τους όμως, είναι παλιά κτίρια, κυρίως ακατοίκητα. Οσον αφορά στις υποδομές, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές στα λιμάνια στο Καρλόβασι και στο Βαθύ. Σήμερα αναμένονται άλλοι 60 μηχανικοί του υπουργείου για να εξετάσουμε τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Μας ανησυχούν οι μετασεισμοί» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

«Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα»

Για το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά στο νησί. Mιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός δεν προξένησε τόσο μεγάλες βλάβες στον ελληνικό χώρο αν και το επίκεντρο ήταν πλησιέστερα του νησιού παρά στην Τουρκία, όπου σημειώθηκαν και μεγάλες καταστροφές με 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και ίσως να αγγίζει και τους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, υποστήριξε. Οι λιγότερες ζημιές στη Σάμο σε σχέση με τη Σμύρνη οφείλεται αφενός στον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και με βάση αυτόν οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές. Αφετέρου το ρήγμα είχε μεγάλη κλίση προς την Τουρκία και κατεύθυνε την ενέργεια προς το Βορρά. Στον ελληνικό χώρο, οι δυνατότητες να έχουμε σεισμού ανάλογου μεγέθους είναι περιορισμένες, επεσήμανε και εξέφρασε φόβους για μεταφορά της σεισμικής δραστηριότητας προς το χώρο της Τουρκίας και τότε οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. «Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση», τόνισε και πρόσθεσε πως «στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις