Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα»

Σεισμός στη Σάμο: Για το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας

Σεισμός στη Σάμο: Για το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά στο νησί. Mιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός δεν προξένησε τόσο μεγάλες βλάβες στον ελληνικό χώρο αν και το επίκεντρο ήταν πλησιέστερα του νησιού παρά στην Τουρκία, όπου σημειώθηκαν και μεγάλες καταστροφές με 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και ίσως να αγγίζει και τους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, υποστήριξε. Οι λιγότερες ζημιές στη Σάμο σε σχέση με τη Σμύρνη οφείλεται αφενός στον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και με βάση αυτόν οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές. Αφετέρου το ρήγμα είχε μεγάλη κλίση προς την Τουρκία και κατεύθυνε την ενέργεια προς το Βορρά. Στον ελληνικό χώρο, οι δυνατότητες να έχουμε σεισμού ανάλογου μεγέθους είναι περιορισμένες, επεσήμανε και εξέφρασε φόβους για μεταφορά της σεισμικής δραστηριότητας προς το χώρο της Τουρκίας και τότε οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. «Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση», τόνισε και πρόσθεσε πως «στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα».

Παπαζάχος: “Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα”

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις