Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρύτανης ΑΣΟΕΕ – ταμπέλα: Παρέμβαση εισαγγελέα
ΕΛΛΑΔΑ

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ – ταμπέλα: Παρέμβαση εισαγγελέα

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ - ταμπέλα: Χιλιάδες μηνύματα αλληλεγγύης στον πρύτανη που κουκουλοφόροι του κρέμασαν ταμπέλα στο λαιμό - Χρυσοχοϊδης: Οι δράστες θα επικηρυχθούν - Ανεξέλεγκτη η δράση των «αγνώστων» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Πρύτανης ΑΣΟΕΕ – ταμπέλα: Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η επίθεση σε βάρος του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη από ομάδα προσώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου που εισέβαλαν στο γραφείο του. Οι κουκουλοφόροι δράστες της επίθεσης είχαν αποτρόπαια συμπεριφορά απέναντι στον πρύτανη τον οποίο φωτογράφησαν έχοντας κρεμάσει στο λαιμό του ταμπέλα που έγραφε “αλληλεγγύη στις καταλήψεις”. Η σοκαριστική φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες του χώρου των δραστών και αργότερα σε δεκάδες ΜΜΕ

Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Η διαπόμπευση του πρύτανη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να προαναγγέλλει με δήλωσή του την επικήρυξη των δραστών, αλλά και χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επισημαίνουν το φασισμό στη δράση των κουκουλοφόρων. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις:

https://twitter.com/AfroditiManou1/status/1322286420808093696?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1322286420808093696%7Ctwgr%5Eshare_1&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1060565%2Fthuella-meta-to-sok-gia-ton-prutani-tis-asoee%2F

Αντίδραση Κεραμέως

Αποτρόπαια χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. «Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας. Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η υπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη λέγοντας ότι «Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Καμία έκφραση βίας

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη. «Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια. Η νομοθεσία ορίζει σαφώς πώς αντιμετωπίζονται εγκληματικές πράξεις που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν την δημόσια περιουσία. Όμως, εν προκειμένω, πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία» .
Οι πρυτάνεις αποτυπώνουν την κατάσταση λέγοντας:

«Λιγοστοί γνωστοί-άγνωστοι έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο. Απομονωμένες μειοψηφείς επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις