Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εστίαση κορονοϊός: «Τα μπαρ από τις κυριότερες εστίες υπερμετάδοσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση κορονοϊός: «Τα μπαρ από τις κυριότερες εστίες υπερμετάδοσης»

Εστίαση κορονοϊός: Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας, τονίζει ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εστίαση κορονοϊός: Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής, έπειτα από συνέντευξη στον Θέμα 104,6 μιλά για την εξέλιξη των κρουσμάτων κορονοϊού και για τα μέτρα που αναμένουμε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, βλέπει την εξέλιξη των κρουσμάτων δυναμική, αλλά και αναμενόμενη και για αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Αυτό συμβαίνει, γιατί το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας όλων των χωρών και ιδίως της Ελλάδας.

Σχετικά με τα μέτρα που αναμένουμε επισημαίνει πως θα είναι τα αυστηρότερα που θα μπορούσαν να δοθούν από τον πρωθυπουργό στην παρούσα κατάσταση. Τονίζει ότι οι χώροι εστίασης αποτελούν τις κυριότερες εστίες υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα μπαρ, αφού είναι αδύνατο να εφαρμοστούν εκεί τα μέτρα ασφαλείας. Τέλος υπενθυμίζει σε όλους ότι χρειάζεται υπομονή και υπευθυνότητα για να πετύχει κάτι από την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Τρομακτικός Οκτώβρης με 18.749 νέα κρούσματα

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε πως ο Οκτώβριος ήταν καταστροφικός μήνας όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε πάλι χθες Παρασκευή, με 1.690 νέα να ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκαν 18.749 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι υπερδιπλασιάστηκαν σε 30 ημέρες, αφού την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ήταν… 18.475! Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου σημειώθηκε έκρηξη κρουσμάτων, με το ρεκόρ του ημερήσιου αριθμού να σπάει σχεδόν καθημερινά. Τη γεωμετρική αύξηση μπορεί κανείς να την αντιληφθεί αν συνυπολογίσει ότι στις 16 του μήνα ανακοινώθηκαν 508 κρούσματα και την 30ή… 1.690!

Τρόμο προκαλούν και οι αριθμοί όσον αφορά τους θανάτους από κορονοϊό. Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με 391 νεκρούς συνολικά και σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 620. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 229 ασθενείς κατέληξαν χτυπημένοι από τον ιό μέσα σε 30 ημέρες. Σχετικά με τους διασωληνωμένους, πλέον ανέρχονται σε 128, όταν την 1η Οκτωβρίου ήταν 89. Για να καταλάβει κανείς την πίεση στο σύστημα υγείας, αρκεί να προσθέσει και τον αριθμό των θανάτων, οι οποίοι ελευθέρωναν κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΘ, για να καταληφθούν από άλλους ασθενείς… Όλα αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν πόσο καταστροφικός ήταν ο Οκτώβρης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού ήταν ο χειρότερος όλων των μηνών. Έτσι εξηγούνται το μπαράζ μέτρων που λαμβάνονται κάθε εβδομάδα, οι 7 “κόκκινες” περιφέρειες και τα δύο διαγγέλματα του πρωθυπουργού που περιλάμβαναν ανακοινώσεις για νέα πακέτα μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις