Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Ίσως να είναι φονικότερο του πρώτου λέει ο Εξαδάκτυλος
ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Ίσως να είναι φονικότερο του πρώτου λέει ο Εξαδάκτυλος

Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα

Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα. Με την Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για δεύτερο εικοσιτετράωρο. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα που ίσως είναι φονικότερο του πρώτου, όπως έγινε στην πανδημία πριν 100 χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μιλώντας σήμερα στο Open.

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ο αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει και από τον αυξημένο αριθμό τεστ, ενώ στο ερώτημα πόσα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πιθανό να υπάρχουν, απάντησε «πολλαπλάσια, δεν ξέρουμε σίγουρα πόσα». Όσον αφορά την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, σχολίασε ότι «τις επόμενες μέρες θα βλέπουμε και μεγαλύτερους αριθμούς στη Θεσσαλονίκη και μετά λόγω μέτρων θα δούμε αποκλιμάκωση». Οι ειδικοί λένε ότι η διασπορά μέσα στην εστίαση είναι σημαντική και ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε : «Η εστίαση έχει διαπιστωθεί ότι παίζει κύριο ρόλο γιατί τα μέτρα παρακάμπτονται συστηματικά. Σε κάποιες περιοχές δε φοράνε μάσκα».

«Καμπανάκι» Βατόπουλου για τη μετάδοση του κορονοϊού

Αυξήθηκε υπέρμετρα η δυνατότητα του κορονοϊού να μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε μέσω συνωστισμού είτε μέσω κακής χρήσης της μάσκας, τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Όπως σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, «ο πυρήνας των μέτρων είναι να ελαττωθεί η δύναμη που έχει ο ιός να πηγαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρέπει να ελαττωθεί κατά το δυνατόν η δυνατότητα συνωστισμού ανθρώπων. Κυρίως δεν πρέπει να έρχονται άγνωστοι μεταξύ τους σε επαφή. Οι οικογένειες εντάξει, οι επαγγελματικές ομάδες που δουλεύουν στο ίδιο γραφείο εντάξει, μια τάξη μαθητών εντάξει… να μην μπλέκονται πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ποιες είναι οι στενές επαφές ενός κρούσματος. Το τυπικό είναι να έχεις μείνει κοντά στο κρούσμα πάνω από 20 λεπτά και λιγότερο από 1,5 μέτρο είτε να μένεις στο ίδιο σπίτι είτε να είσαι στην ίδια τάξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις