Σεισμός στη Σάμο: Ζημιές σε κτήρια και στη Χίο

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Ζημιές σε κτήρια και στη Χίο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Σεισμός στη Σάμο: Οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη

30.10.2020 | 16:03

Σεισμός στη Σάμο: Σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης έδειξε σημαντικές ζημιές σε παλιά κτίρια σε όλη τη Χίο, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς. Ταυτόχρονα κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν «οργώσει» οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

Σεισμός στη Σάμο: Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί ή μεταφέρονται σε λίγο οκτώ τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των  6,7 Ρίχτερ. Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματισθεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε. Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) και μεταβαίνει στη Σάμο 6μελης ομάδα Ιατρών και Διασωστών με ATR της ΓΓΠΠ. Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη ”Ξενοκράτης”.

«Πρωτόγνωρο αυτό που ζήσαμε – Η αστυνομία διώχνει κόσμο από τη θάλασσα»

Μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σάμο. Για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο νησί, μίλησε ο δημοσιογράφος Αλέξης Κομνηνός, που ζει κι εργάζεται εκεί. «Αυτό που ζήσαμε ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Εχω ζήσει σεισμούς, αυτό ήταν κάτι πολύ ισχυρό. Προσπαθούσα να βγω από τον ραδιοσταθμό και χάναμε την ισορροπία μας. Ήταν η ώρα που σχολούσαν τα παιδιά. Τα περισσότερα κτήρια είναι καλά. Έχουν πέσει τα παλιά κτήρια. Μεγάλος πανικός στις καφετέριες. Άκουγες παντού ουρλιαχτά. Στην παραλιακή υπάρχει αστυνομία και δεν αφήνει τον κόσμο να πάει στην παραλία» ανέφερε ο Κομνηνός.

Exit mobile version