Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός στη Σάμο: Αναβάλλεται η ενημέρωση του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Αναβάλλεται η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σεισμός στη Σάμο: Αναβάλλονται οι ενημερώσεις για τον κορονοϊό λόγω του σεισμού

Σεισμός στη Σάμο: Αναβάλλονται οι ενημερώσεις για τον κορονοϊό μετά από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα γίνει σήμερα κάποια ανακοίνωση για τον κορονοϊό μιας και οι Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν τον σεισμό. Σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε νέα μέτρα για τον κορονοϊό, ωστόσο όπως φαίνεται αυτό θα γίνει άλλη μέρα ενώ στη Σάμο μεταβαίνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σάμου προκάλεσε τον τραυματισμό 4 ανθρώπων. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια γυναίκα που έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Την ίδια στιγμή, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Σάμο άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς τα περισσότερα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στη Σάμο είναι παλιά και εγκαταλελειμμένα στο Πυθαγόρειο, στο Καρλόβασι και στην πρωτεύουσα. Γίνονται οι πρώτες προσπάθειες καταγραφής των ζημιών.

Σεισμός στη Σάμο: Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί ή μεταφέρονται σε λίγο οκτώ τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των  6,7 Ρίχτερ. Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματισθεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε. Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) και μεταβαίνει στη Σάμο 6μελης ομάδα Ιατρών και Διασωστών με ATR της ΓΓΠΠ. Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις