Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: «Οριακή η κατάσταση», προειδοποιεί η Παγώνη
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: «Οριακή η κατάσταση», προειδοποιεί η Παγώνη

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: «Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Έχει καλυφθεί το 70 με 75 % των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.  «Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή» ανέφερε, σχολιάζοντας τα 1.547 κρούσματα του κορονοϊού που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Επισήμανε ωστόσο στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε γενικό λοκντάουν αλλά σε τοπικά λοκντάουν.

Όπως εξήγησε ο ιός διασπείρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, στα εστιατόρια με δυνατή μουσική όπου οι θαμώνες υποχρεούνται να μιλάνε δυνατά, και στις πλατείες.

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πιο δραστικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της διασπορά της νόσου. Η κατάσταση μετά τα 1.547 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνει να ξεφεύγει. Οι ειδικοί που συνεδριάζουν ξανά το πρωί, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ, αναμένουν τα αποτελέσματα από τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις το προηγούμενο Σάββατο στις περιοχές που ήταν στο πορτοκαλί. Ωστόσο τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και για αυτό τον λόγο αποφασίζουν να εισηγηθούν νέα μέτρα. Το υγειονομικό σύστημα αρχίζει να πιέζεται έντονα κυρίως στην περιφέρεια, οι εντατικές γεμίζουν με τους διασωληνωμένοι να φτάνουν τους 108, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία που έφτασαν τους 603.

Αυστηρότερα μέτρα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση (στάδιο 3) αναμένεται να ζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι από την πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα προτείνουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινάει πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων στην εστίαση που πιθανότατα θα κλείνουν πριν από τις 10 το βράδυ.

Επίσης αναμένεται να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομών που είναι στο “πορτοκαλί”. Παράλληλα θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας σε εταιρείες και επιχειρήσεις. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο το μέτρο της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο “κίτρινο”. “Στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία” δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός

Αναλυτικά τι εξετάζεται:

• Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορOνοϊός «ξέφυγε» σε μεγάλο βαθμό λόγω των μετακινήσεων Θεσσαλονικέων.

• Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.

• Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.

• Ιδιαίτερα ορατό είναι και το ενδεχόμενο νέου περιορισμού στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαρ και εστιατόρια, καθώς εξετάζεται αυτά να κλείνουν στις 9 ή τις 10, αντί για τις 12.00 που ισχύει μέχρι σήμερα.

• Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις