Τίτος Πατρίκιος 1940: “Το ψευδώνυμό μου στην Κατοχή ήταν Αργύρης”

ΕΛΛΑΔΑ

Τίτος Πατρίκιος 1940: “Το ψευδώνυμό μου στην Κατοχή ήταν Αργύρης”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τίτος Πατρίκιος 1940: Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ, ο Τίτος Πατρίκιος θυμάται τα σχολικά του χρόνια στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και την αντιστασιακή  του δράση μέσα από την ΕΑΜ νέων με το ψευδώνυμο “Αργύρης"

28.10.2020 | 17:04

Τίτος Πατρίκιος 1940: «Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα το πρωί, την ώρα των Φυσικών, δεν θα είχαν περάσει περισσότερα από 20 λεπτά, ήρθε ο κ. Καρατασάκης και είπε κάτι στον κ. Τουφεξή. Όλοι νομίζαμε πως του είπε κάτι για να μην κάνουμε σχολείο. Πράγματι, ο Τουφεξής μας είπε με διάφορα μπιχλιμπίδια ότι η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο…» Ο Τίτος Πατρίκιος ήταν μόλις 12 χρόνων, “εσωτερικός” μαθητής ακόμη στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, όταν η Ιταλία κήρυξε στην Ελλάδα τον πόλεμο, έπειτα από το ιστορικό “Όχι” του Μεταξά στο τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης που απεστάλη δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι. Ο έφηβος ετών 92 έχει κρατήσει το ημερολόγιό του από τότε και μου διαβάζει μερικές σελίδες…

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι έγινε. Όλοι φωνάζαμε εναντίον! Όλοι γράφαμε στους πίνακες, στα θρανία, παντού. Ζήτω Η Ελλάς, Κάτω η Ιταλία. Το βράδυ έγινε ένας ψεύτικος συναγερμός. Τέλος της πρώτης πολεμικής ημέρας για εμένα…» Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ, ο Τίτος Πατρίκιος θυμάται τα σχολικά του χρόνια στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και την αντιστασιακή  του δράση μέσα από την ΕΑΜ νέων με το ψευδώνυμο Αργύρης.

Κεντρική φωτο Lifo

Δείτε ακόμη

Τίτος Πατρίκιος: Ο Ερντογάν επιδιώκει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Exit mobile version