Απάτες με χρεωστικές κάρτες: Πώς άρπαξαν τεράστιο ποσό

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες με χρεωστικές κάρτες: Πώς άρπαξαν τεράστιο ποσό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτες με χρεωστικές κάρτες: Με ένα απλό SMS καταφέρνουν επιτήδειοι να πείσουν πολίτες, δίνοντας την εντύπωση ότι το αποστέλλουν από τράπεζα ότι η χρεωστική τους κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και χρειάζεται η εκ νέου ενεργοποίηση.

28.10.2020 | 18:32

Απάτες με χρεωστικές κάρτες: Νέο σήμα κινδύνου εκπέμπει η Αστυνομία στην προσπάθεια να προλάβουν και με αυτόν τον τρόπο της ενημέρωσης την αφαίμαξη του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με ένα απλό SMS καταφέρνουν επιτήδειοι να πείσουν πολίτες, δίνοντας την εντύπωση ότι το αποστέλλουν από τράπεζα ότι η χρεωστική τους κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και χρειάζεται η εκ νέου ενεργοποίηση. Με την προσπάθεια, που καταβάλει ο αποδέκτης του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες δήθεν των υπαλλήλων της τράπεζας, βρίσκεται σε ένα site όπου υπάρχει πλαστή εικόνα που προσομοιάζει με το site της τράπεζας. Εκεί του ζητούνται όνομα χρήστη και κωδικός δήθεν για την ενεργοποίηση της χρεωστικής.

Οι δράστες υφαρπάζουν τα στοιχεία και αδειάζουν το λογαριασμό σαν πραγματικοί του κάτοχοι! “Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων», προτρέπουν οι αστυνομικοί της Γενικής  Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την αποκάλυψη της απάτης. «Συγκεκριμένα», αναφέρει η Αστυνομία  «από την Ασφάλεια Κατερίνης, διεξάγεται έρευνα, για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, όπου κατάφεραν και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 18.530 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει υπερσύνδεσμο (link) που εμφανιζόταν στο μήνυμα και τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e – banking). Έτσι κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν 4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ».

Ακολουθούν οι απαραίτητες συμβουλές της Αστυνομίας για να αποφευχθεί οικονομική ζημία των πολιτών.

«Προτρέπουμε τους πολίτες», λέει η Αστυνομία  «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link). Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού».

Exit mobile version