Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / NAVTEX 28 Οκτωμβρίου: Η Τουρκία ακύρωσε τις ασκήσεις
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

NAVTEX 28 Οκτωμβρίου: Η Τουρκία ακύρωσε τις ασκήσεις

NAVTEX 28 Οκτωμβρίου: Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σε αμοιβαία ακύρωση Navtex, σε κίνηση καλής θέλησης

NAVTEX 28 Οκτωμβρίου: Ακυρώνει τη NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου η Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αναφέρει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν, μέσω διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ, να προχωρήσουν σε αμοιβαία ακύρωση των Navtex που είχαν εκδόσει (η Τουρκία για τις 28 Οκτωβρίου και η Ελλάδα για τις 29), σε μια κίνηση καλήθς θέλησης, που θα τους επιτρέψει  να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα από στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία συεχίζει, όπως διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν, να υποστηρίζει τους διεθνείς κανονισμούς, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον διάλογο και την πολιτική λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Τουρκία πράγματι ακυρώνει τις δυο Navtex που είχε εκδώσει από τον σταθμό της Αττάλειας για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία φαίνεται πως διέγραψε από τον ιστότοπό της τις επίμαχες Navtex.

Η Τουρκία αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή και αναξιόπιστο συνομιλητή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε για τα εθνικά θέματα σχολιάζοντας: «Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή. Η έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, δείχνει για πολλοστή φορά την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ενημερώσαμε γι’ αυτό συμμάχους και εταίρους και επιδώσαμε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου. Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς.

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου προς την Τουρκία

Απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας η Ελλάδα αντιπαραθέτει την ενιαία, αρραγή της αποφασιστικότητα, δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνηση της στο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πνεύμα του ηρωικού έπους του ’40, λέγοντας πως «είναι το πνεύμα που συνεγείρει τους Έλληνες στις κρίσιμες φάσεις της διαδρομής τους μέσα στο χρόνο: έξαρση αλλά και νηφαλιότητα, ενθουσιασμός αλλά και ψυχραιμία, αγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, και ιδίως σήμερα, σε μια περίοδο που η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί τεταμένο κλίμα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε τα εξής, ως προς τη θέση και τη στάση της Ελλάδας: Είμαστε απολύτως προσανατολισμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκουμε ένα μέλλον με ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα. Στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας αντιπαραθέτουμε την ενιαία, αρραγή, εθνική μας αποφασιστικότητα, που δεν χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα ή υπεροψία, αλλά από πίστη στα εθνικά μας δίκαια και από την σταθερή μας επιδίωξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, μέσω του ειλικρινούς διαλόγου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις