Oruc Reis τώρα: Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για διπλή πρόκληση από τους γείτονες

ΕΛΛΑΔΑ

Oruc Reis τώρα: Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για διπλή πρόκληση από τους γείτονες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Oruc Reis τώρα: Επικαιροποιούνται τα σχέδια στρατιωτικής εμπλοκής εάν η Αγκυρα στείλει γεωτρύπανο δίπλα στο «Oruc Reis» ή επιδιώξει έρευνες νότια της Κρήτης

26.10.2020 | 11:20

Oruc Reis τώρα: Με το Oruc Reis να πλέει στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου ακροβατώντας μεταξύ νομιμότητας και παραβατικότητας, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη για όλα. H Ελλάδα είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν επιθυμεί σύγκρουση, όμως αν η Τουρκία ξεπεράσει πατήσει σε περιοχές που δεν αποτελούν δυνητική κυριαρχία μας, αλλά πραγματική, όπως η περιοχή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή και κάτω από τα έξι ναυτικά μίλια, θεωρείται αναπόφευκτο πως το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής θα τεθεί σε εφαρμογή.

Τα παραπάνω, ως σενάριο φαίνεται πως πλησιάζουν στην πραγματοποίησή τους, γιατί από την μία η Άγκυρα έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια διαλόγου, από την άλλη όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει αλλά πλησιάζει σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και τέλος έφτασε σε σημείο να προαναγγείλει έρευνες και νοτίως της Κρήτης. Άλλωστε, όπως έχουν ξεκαθαρίσει και από το Μαξίμου, δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει την σε τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε περίπτωση πάντως που συμβεί αυτό, ο Ελληνικός Στόλος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία ενός πλωτού «τείχους» πολυάριθμων μονάδων τα οποία θα στείλουν το μήνυμα πως δεν θα επιτραπεί στο τουρκικό γεωτρύπανο να περάσει. Αντίστοιχα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα «αόρατα» για τους Τούρκους ελληνικά υποβρύχια δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να πετύχει τους στόχους της.

Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο σενάριο σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να γυρίσει τις πιθανότητες υπέρ της στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν Τα Νέα, οι επιτελείς στις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν ακόμα και διπλή NAVTEX από την Τουρκία, μία νοτίως της Κρήτης και μία κοντά στο Καστελόριζο προκειμένου να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις. Ωστόσο στο Πεντάγωνο επικρατεί σιγουριά πως ακόμα και έτσι ο ελληνικός στόλος είναι ικανός να εξουδετερώσει ακόμα και τη διπλή αυτή απειλή.

«Προπόνηση» στο πεδίο

Θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση της διπλής πρόκλησης με αποστολή σκάφους και νότια της Κρήτης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο η στρατηγική θέση και η μεγάλη επιχειρησιακή αξία της Κρήτης. Οι ασκήσεις για τέτοιες ακραίες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές είναι συνεχείς στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα το ΓΕΕΘΑ είχε επικεντρωθεί σε εκπαίδευση και ασκήσεις πιο ρεαλιστικού χαρακτήρα. Εγιναν βολές σε περιοχές όπου πιθανολογείτο ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν. Οπως η μεγάλη αεροναυτική άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην περιοχή της Καρπάθου.

Εκτός αυτού όμως οι επιτελείς θεωρούν ότι η συνεχής επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων για πενήντα και πλέον μέρες από τον περασμένο Αύγουστο είναι από τη μία ένα τεστ αντοχής αλλά από την άλλη και μια πολύ καλή «προπόνηση» στο πεδίο. Για τον ελληνικό Στόλο οι αποστολές στο Νότιο Αιγαίο και στα νότια του Καστελορίζου έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα…

Exit mobile version