Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/10: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/10: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/10: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

25.10.2020 | 18:33

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/10: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 790 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε πως χθες, Σάββατο, βεβαιώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων του ιού καθώς τα περιστατικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 900, φτάνοντας τα 935. Επίσης, από χθες τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, με την μάσκα να είναι υποχρεωτική παντού και την κυκλοφορία να απαγορεύεται από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3862 (12.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα. 217 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαρδαλιάς: Η βόρεια Ελλάδα δέχεται μεγάλη επιδημιολογική επίθεση – Ένα βήμα πριν το lockdown οι Σέρρες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στις Σέρρες για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Στόχος είναι η αποτροπή ενός καθολικού lockdown στην πόλη των Σερρών και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και σημείωσε με έμφαση ότι “αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευόμενες δειγματοληψίες, καθώς και συνεχής ενημέρωση του κόσμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού”.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμα, ότι αυτό το διάστημα η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική επίθεση και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, χωρίς να γίνονται πουθενά εκπτώσεις. Απέκλεισε σε αυτό το στάδιο να υπάρξει κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αφού δεν παρουσιάζουν καμία συρροή που να οδηγεί στη μετάδοση του ιού, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Είπε ακόμη, ότι σε όλα τα σχολεία τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γίνονται τακτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ώστε να παραμείνουν ασφαλή, και όπου και εφόσον χρειαστεί, να ληφθούν μεμονωμένα μέτρα ανά σχολικό συγκρότημα και τμήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά τους χώρους εστίασης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας και των υγειονομικών αρχών θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί, τονίζοντας πως το θέμα της έξαρσης της επιδημίας “σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ομολογήσουμε, κοιτώντας όλους τους πολίτες στα μάτια όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή”.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για δεύτερη μέρα

Tα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ -η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς- αποτελούν κατά κάποιον τρόπο μια «ύστατη προσπάθεια» για να αποφευχθεί ένα δεύτερο καθολικό lockdown. Για αυτό τον λόγο, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και ήδη βάζουν στο τραπέζι τα επόμενα μέτρα.

Τι θα γίνει αν δεν φέρουν αποτέλεσμα τα τωρινά μέτρα

Στο συρτάρι παραμένουν μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, μπλόκο στις μετακινήσεις των πολιτών εντός της επικράτειας, τη στιγμή που το κεφάλαιο «κλειστά – ανοιχτά σύνορα» ανοίγει στα επόμενα 24ωρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Έως τώρα η απαγόρευση ταξιδιών εφαρμόζεται μόνο στις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» (4). Ωστόσο, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να μπορεί να τεθεί σε ισχύ και στις περιοχές «Αυξημένης Επιτήρησης» (επίπεδο 3).

Σημειώνεται πως στο επίπεδο 3 βρίσκονται, ενδεικτικά, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα. Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι χαρακτηριστικό, καθώς Θεσσαλονίκη και Σέρρες φέρουν «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο. Άλλωστε, η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν:

«Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή –είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια– νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις». Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών.

Γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα;

Η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη «νυχτερινή καραντίνα». Πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» λένε πως το επόμενο διάστημα και εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Exit mobile version