Ένοπλες Δυνάμεις Αιγαίο: Ελληνικός κλοιός από αέρος και θαλάσσης για το Oruc Reis

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλες Δυνάμεις Αιγαίο: Ελληνικός κλοιός από αέρος και θαλάσσης για το Oruc Reis

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ένοπλες Δυνάμεις Αιγαίο: Το ελληνικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα, πριν από λίγη ώρα, φωτογραφίες από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

25.10.2020 | 17:17

Ένοπλες Δυνάμεις Αιγαίο: Σε απόλυτη επαγρύπνηση είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες στην περιοχή ως τη Ρόδο, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, η Αθήνα απαντά με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει αλλά και με ισχυρό μήνυμα αποτροπής.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex τονίζοντας ότι συνεχίζει να κλιμακώνει την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ έκανε διάβημα στην Άγκυρα και τονίζει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος-παρίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Την ίδια ώρα, το υπ. Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, βρίσκονται επί ποδός. Ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε από τη Βουλή ότι η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της στην Τουρκία.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν από το Πεντάγωνο, «οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και τηρούν άμεση ετοιμότητα αντίδρασης, διατηρώντας ψυχραιμία, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τον επαγγελματισμό και την αξιοσύνη του προσωπικού τους αλλά και την αξιοπιστία των μέσων τους».

Το οπτικό υλικό από τις δραστηριότητες των ΕΔ στο Αιγαίο

Δένδιας: Κράτος-παρίας η Τουρκία

Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το «Oruc Reis» έδωσε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα -παρά τα… τελεσίγραφα της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τα 12 μίλια | Ελληνική απάντηση με αντι-Navtex για Ορούτς Ρέις

Νέα NAVTEX για το «Oruc Reis»

Είχε προηγηθεί, τρεις ημέρες πριν την λήξη της προηγούμενης Navtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, νέα προαγγελία, με την οποία η Άγκυρα ανακοίνωσε την συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου. Η νέα περιοχή ερευνών του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, εκτείνεται στο νοτιοδυτικό όριο της ζώνης που κινούνταν τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός στολίσκος.

Το δυτικό όριο της περιοχής που αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, η ζώνη των νέων εργασιών που σχεδιάζουν οι Τούρκοι σταματά δηλαδή ακριβώς στην ζώνη της οριοθετημένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με βάση την συμφωνία της 6ης Αυγούστου με την Αίγυπτο.

Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προαναγγείλει την λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχιστεί η προσπάθεια σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απειλεί και ο Ντονμέζ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την συνέχιση των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis για διάστημα δύο μηνών. Με αυτά τα δεδομένα, στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζονται για μαραθώνιο. Ιδίως στο Πεντάγωνο εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος για την αξιοποίηση των ναυτικών δυνάμεων που παρακολουθούν την πορεία του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, για να αποφευχθεί -κατά το δυνατόν- η καταπόνηση των πληρωμάτων του ελληνικού στόλου αλλά και των μέσων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η επιδείνωση των τουρκογαλλικών σχέσεων είναι μια νέα παράμετρος που αναμένεται να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ανάκληση του πρεσβευτή της Γαλλίας από την Άγκυρα ως αντίδραση στις ύβρεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ότι δήθεν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει ανάγκη εγκεφαλικής θεραπείας, δείχνουν ότι η αντιπαράθεση προσλαμβάνει τις διαστάσεις μείζονος πολιτικού και διπλωματικού επεισοδίου.

Παράλληλα, η Τουρκία απάντησε με δική της Navtex σε ελληνική Navtex, που είχε εξαγγείλει αεροναυτικές ασκήσεις στις 26 Οκτωβρίου. Με την τουρκική Navtex, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «έχει κλείσει» νωρίτερα την περιοχή για ναυτικές ασκήσεις.

Ετοιμάζουν γυμνάσια με πραγματικά πυρά και την 28η Οκτωβρίου

Δείτε ακόμη
Εμανουέλ Μακρόν, η μεγάλη έκπληξη
Από τα καλύτερα “πελατάκια” της Μέρκελ ο Ερντογάν
Χτύπημα κάτω από τη μέση: Οι Γερμανοί δικαιολογούν τον χάρτη με το μισό Αιγαίο
«Eάν καταλάβαιναν οι Τούρκοι τι τους έκανα, σήμερα θα ήμουν πλατεία στο χωριό μου»
Ελληνοτουρκικά: Ποιες ηλικίες θα κληθούν σε ενδεχόμενο επιστράτευσης
“Ο… συναγερμός απ’ την κόλαση” και τα “ηλεκτρονικά μάτια” κόβουν τις ορέξεις της Τουρκίας
“Ντύνονται” στα γαλανόλευκα τα Rafale – Ο πανίσχυρος οπλισμός και το κορυφαίο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου
Άρθρο “φωτιά” του Πρόντι – “Η Τουρκία καταλαμβάνει μεθοδικά την Αλβανία”
Exit mobile version