Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κόκκινα δάνεια 2020: «Ψαλίδι» στα πρόστιμα και αποπληρωμή με 120 δόσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια 2020: «Ψαλίδι» στα πρόστιμα και αποπληρωμή με 120 δόσεις

Κόκκινα δάνεια 2020: Τι προβλέπει η ρύθμιση για όσους έχουν πάρει εγγυημένα δάνεια - «Βόμβα» για την προϋπολογισμό

Κόκκινα δάνεια 2020: “Ανάσα” σε φορολογούμενους με «κόκκινα δάνεια» που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας τους την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις με μείωση ή ακόμα και με μηδενισμό των προσαυξήσεων.

Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέκυψαν από δάνεια χορηγηθέντα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω κατάπτωσης της εγγύησης, θα μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ειδικότερα, οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, τα οποία χορηγήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης της εταιρείας «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ»), ή της εταιρείας «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7-10-2019, μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων με κρατική εγγύηση που έχουν λάβει επιχειρήσεις και πληττόμενοι ανέρχεται 5,89 δις ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ τότε το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο ανεβαίνει στα 9,86 δις ευρώ!

Μέχρι και το περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πληρώσει για καταπτώσεις το ποσό των 4,55 δις καλύπτοντας αντίστοιχα αιτήματα των τραπεζών για δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Οι καταπτώσεις όμως συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο πρέπει να καλύψει ακόμα ένα ποσό περίπου 2,1 δις ευρώ που αφορά σε περίπου 700.000 καταγγελίες εγγυημένων δανείων! Τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συζητήσεις για την καταβολή στις πρώτες ποσού περίπου 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των καταπτώσεων που οφείλει το Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις