Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός πανδημία: Πώς θα αλλάξει τον κόσμο
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός πανδημία: Πώς θα αλλάξει τον κόσμο

Κορονοϊός πανδημία: Ενίσχυση στην ανισότητα των δυο φύλων βλέπουν οι ερευνητές από τη εξέταση 90 μελετών

Κορονοϊός πανδημία: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν «μόνοι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι γυναίκες θα αναπτύσσουν την σεξουαλικότητά τους για να κατακτήσουν τα αρσενικά: Οι επιστήμονες προβλέπουν το πώς θα αλλάξει η κοινωνία μετά την εξάλειψη της πανδημίας της νόσου COVID- 19.

Μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε 90 μελέτες για να κάνει τις προβλέψεις της αναφορικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει ο μακροχρόνιος αγώνας της ανθρωπότητας με τον νέο κορονοϊό. «Ακόμη και εκείνοι που δεν θα έχουν μολυνθεί από τον ιό, θα φέρουν κοινωνικά και ψυχολογικά τραύματα…» όπως προκύπτει από την έρευνα.

Ενισχύεται η ανισότητα των δύο φύλων

«Η ανισότητα των δύο φύλων θα μπορούσε να ενισχυθεί λόγω του lockdown, όπως επίσης και η κοινωνία να γίνει πιο συντηρητική. Η συνεχιζόμενη πανδημία είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα», όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστών των γεννήσεων, οι άνθρωποι θα μείνουν ανύπαντροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι γυναίκες θα ενισχύουν την σεξουαλικότητά τους , σύμφωνα με ειδικούς.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η έρευνα έδειξε ότι, οι προγραμματισμένες εγκυμοσύνες θα μειωθούν ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση υγείας, καθώς οι άνθρωποι θα αναβάλλουν το γάμο και τα παιδιά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του πληθυσμού ορισμένων εθνών. Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία επηρεάζοντας τον χώρο εργασίας αλλά και τις μονάδες στήριξης των ηλικιωμένων. Επιπλέον, η άνιση κατανομή της οικιακής εργασίας που επιφέρει η «καραντίνα», θα μπορούσε να ενισχύσει την ανισότητα των δύο φύλων προάγοντας περισσότερο τον κοινωνικό συντηρητισμό.

Ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα

Με πολλούς τρόπους, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «η πανδημία έχει γίνει ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα» – τα αποτελέσματα του οποίου δεν είναι ακόμη ορατά. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η συμπεριφορική επιστήμη, η οικονομία, η εξελικτική βιολογία και η Ιατρική. «Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του COVID-19 θα είναι αρκετά μακροχρόνιες», επισημαίνει η συντάκτης της μελέτης και ψυχολόγος Μάρτι Χέιζελτον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Eν μέσω lockdown, για παράδειγμα, όσοι γνωρίστηκαν μέσω των social media και επικοινωνούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης για να ανταλλάξουν απόψεις και να δουν εάν ταιριάζουν, θα μπορούσαν να απογοητευτούν όταν τελικά συναντηθούν στον έξω κόσμο». «Έχει ένα ζευγάρι χημεία; Δεν μπορείς να το δεις μέσω Zoom», προσθέτει η Αμερικανίδα καθηγήτρια. Η σύναψη νέων, ψηφιακών σχέσεων πιθανότατα θα οδηγήσει στην υπερβολική εξιδανίκευση των πιθανών εταίρων – μια παρανόηση που μπορεί να σημαίνει ότι η συμβίωση μπορεί να μην είναι τελικά εφικτή.

Ο ιός αποκαλύπτει τις αδυναμίες μας

Οι ψυχολόγος Μπένζαμιν Σέιτς επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες θεωρεί ότι «Αυτός ο ιός μας αποκαλύπτει και τις αδυναμίες μας». Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεγάλο μέρος της ανεπαρκούς αντίδρασής μας στην παγκόσμια κρίση υγείας είναι το αποτέλεσμα της ανθρωπότητας που εξελίσσεται – τόσο από γενετικής όσο και από κοινωνικής πλευράς – σ’ ένα περιβάλλον που έχει ήδη αλλάξει. «Αυτό», προσθέτουν, «οδηγεί σε «εξελικτικές αναντιστοιχίες» με τις παρούσες συνθήκες .

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Χέιζελτον, ο ιός είναι «έξυπνος» επειδή έχει την ικανότητα να μας μολύνει μέσω της επαφής μας με άλλους – ειδικά τους αγαπημένους – που φαίνονται υγιείς. «Οι πολιτικές αυτές μας ζητούν να απομονώσουμε και να απομακρύνουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα…Για το λόγο αυτό ο νέος κορονοϊός μπορεί να έχει επιπτώσεις στο νευρικό μας σύστημα επηρεάζοντας τη συμπεριφορά μας», υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις