Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Νέες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
"ΑΔΕΙΑΣΜΑ" ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Νέες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Ελληνοτουρκικά τώρα: Οι τρεις NAVTEX αφορούν στος διάστημα 27 έως 29 του μηνός - Νωρίτερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε συμφωνία για την ακύρωση των προγραμματισμένων για την επόμενη εβδομάδα ασκήσεων

Ελληνοτουρκικά τώρα: Ο Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε επιδεικτικά τον Γένς Στόλντεμπεργκ που ζήτησε να υπάρξει μορατόριουμ στις ασκήσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες, τις ημέρες των εθνικών τους εορτών στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος “άδειασε” τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ καθώς εξέδωσε τρείς νέες Navtex από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου προκειμένου να διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Μάλιστα ο Γένς Στόλντεμπεργκ σε επίσημες δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οποία εξέφρασε την ικανοποίηση του.

Ωστόσο η Αθήνα διέψευσε το συγκεκριμένο γεγονός, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως δεν υπήρξε κανένας διάλογος με την Τουρκία και πως το πάγωμα των ασκήσεων ήταν μία πρόταση από το ΝΑΤΟ. “Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

 ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

Νέο διάβημα διαμαρτυρία στην Τουρκία επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα με αφορμή την νέα παράνομη Navtex. Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την συνέχιση των προκλητικών ενέργειες στην περιοχή του Καστελόριζου από το “Oruc Reis”. “Οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Η παράνομη Navtex ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου, αλλά όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το “Oruc Reis” θα παραμείνει στην περιοχή για περισσότερο από δύο μήνες.

Παναγιωτόπουλος: Μονομερείς ενέργειες δείχνουν αναξιοπιστία από πλευράς Τουρκίας

Από την  τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, 22 και 23 Οκτωβρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.

7 στους 10 ανησυχούν για τις εξελίξεις

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επηρεάζουν έντονα την κοινή γνώμη που δεν κρύβει τον προβληματισμό της, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ οι πολίτες σε ποσοστό 73% ανησυχεί αρκετά έως πολύ από την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα.

Το 55% των ερωτηθέντων κρίνει θετικούς τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς υποστηρίζοντας πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Το 71% πιστεύει πως η στάση της Γερμανίας είναι αρνητική, όπως επίσης και της Ε.Ε. σε ποσοστό 62%. Ίδια εικόνα και για τις ΗΠΑ καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 52% εκτιμούν πως δεν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Θετική στάση έχουν οι ερωτηθέντες απέναντι στην Γαλλία καθώς το 76% δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας.

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου και βάζει στο στόχαστρο των επιθέσεων του ακόμη και τις ΗΠΑ που τον προειδοποιεί με κυρώσεις στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε δημόσια πως προχώρησε σε δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση από την Άγκυρα. “Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας. Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ στην Αθήνα

Νέες διπλωματικές επαφές ξεκινά η Αθήνα με στόχο να ενισχύσει τις συμμαχίες της αλλά και να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία . Η άφιξη στην χώρα μας του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο χρονικό σημείο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κομβική. Οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα μπορεί συνεχώς να δοκιμάζονται αλλά βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο καθώς υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Ρωσία δείχνει να παίρνει διακριτικές αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν παίρνοντας θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων, όπως με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα η Μόσχα κάλεσε για κοινή άσκηση την Αίγυπτο στην Μαύρη Θάλασσα, γνωρίζοντας τις εχθρικές σχέσεις του Καΐρου με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις