Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υποχρεωτική μάσκα παντού: Σε πλήρη εφαρμογή το νέο μέτρο
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Σε πλήρη εφαρμογή το νέο μέτρο

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Οι περισσότεροι Αθηναίοι εφαρμόζουν πλήρως το μέτρο της χρήσης μάσκας, όπου κι αν κυκλοφορούν - Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των πολιτών

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Σε ισχύ βρίσκονται από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα στην Αττική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ και το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 00.30 μέχρι τις 05.00. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους Αθηναίους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, αφού όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η μάσκα είναι το «εμβόλιο» πριν το εμβόλιο κατά του ιού.

Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής φορώντας μάσκα και παρόλο που τους εμποδίζει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, στο γραφείο, στα ψώνια ή στο δρόμο, όπως λένε, δεν την αποχωρίζονται, αφού προέχει η δημόσια υγεία. Από την αυτοψία του protothema.gr παρατηρήσαμε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που περπατούν στα πεζοδρόμια χωρίς τη μάσκα είτε γιατί δεν μπορούν να τη συνηθίσουν είτε γιατί δεν θεωρούν πως θα προστατευτούν.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET. Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.Μάλιστα, σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ,είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Παναγιωτόπουλος: Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα ισορροπήσει η κατάσταση

Η εντατική και σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας από το νέο κορωνοϊό, οι αυστηροί έλεγχοι τήρησής τους, η συμμετοχή όλων στη μάχη κατά της πανδημίας και η ενίσχυση του ΕΣΥ, «που σηκώνει στις πλάτες του» την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι τα όπλα μας για να αμυνθούμε απέναντι στην covid-19, καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό, υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά για να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η χρήση μάσκας προστατεύει αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την φυσική απόσταση και την υγιεινή των χεριών, αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ενημέρωσης και κατανόησης από όλους της ανάγκης για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πειστεί ακόμη και συμβάλλουν στην υπερ-διασπορά του ιού.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε βαθιά μέσα μας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι και δικό μας θέμα», υπογραμμίζει. «Έχουμε εισέλθει σε μια φάση διαφορετική από τη μέχρι τώρα που χαρακτηρίζεται από ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, και τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα ισορροπήσει η κατάσταση», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Εξηγεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση ή αν αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια κορύφωση που θα ακολουθηθεί από σταθεροποίηση ή πτώση.

«Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα, θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Πάντως είναι σαφές ότι έχουμε ταχύτερο ρυθμό αύξησης και σε λίγες ημέρες θα αποσαφηνιστεί αν μπαίνουμε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων (δηλαδή, σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς κάθε λίγες ημέρες) ή αν έχουμε μια πιο ομαλή εξέλιξη σε υψηλότερα, πάντως, επίπεδα».

Εντατικότερα μέτρα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές πλευρές της κοινωνικής ζωής που μπορούν να ληφθούν εντατικότερα μέτρα.

«Όπως έχει φανεί κατά πάσα πιθανότητα οι χώροι εργασίας συμβάλουν στην διασπορά του ιού διότι έχουμε συρροές σε χώρους εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ πιο εντατικά πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα σε αυτούς τους χώρους και να ελέγχεται η εφαρμογή τους. Δεύτερος τομέα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τρίτος είναι η εν γένει κυκλοφορία, διασκέδαση, πλατείες κλπ., όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά το ένα με το άλλο. Χωρίς τέτοια μέτρα η “ατομική ευθύνη” είναι μισή και η επίκλησή της δεν είναι πειστική».

Υπογραμμίζει με έμφαση την διάκριση του ρόλου της επιστημονικής γνωμάτευσης και της πολιτικής απόφασης.

«Οι ειδικοί έχουν γνωματεύσει και έχουν θέσει σειρά δυνητικών μέτρων, όπως μάσκα παντού μέσα έξω και στις πορτοκαλί περιοχές, ενδεχομένως διακοπή της κυκλοφορίας κάποιες ώρες, αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, θέλει προσοχή και συμπληρωματικά μέτρα, ώστε να μην οδηγήσει σε μεγάλο συγχρωτισμό λίγο πριν το σταμάτημα της κυκλοφορίας. Ο ρόλος της πολιτικής είναι να συνεκτιμήσει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους και να λάβει αποφάσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις