Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υποχρεωτική μάσκα παντού: Πειθαρχημένοι οι Θεσσαλονικείς στο νέο μέτρο
ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Πειθαρχημένοι οι Θεσσαλονικείς στο νέο μέτρο

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Πρεμιέρα σήμερα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν απόλυτη πειθαρχία στην εφαρμογή του μέτρου

Υποχρεωτική μάσκα παντού: Πρεμιέρα σήμερα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν απόλυτη πειθαρχία στην εφαρμογή του μέτρου. Όσοι κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης για τη βόλτα ή τα ψώνια τους φορούσαν μάσκα. Οι παραφωνίες στην τήρηση του μέτρου ήταν ελάχιστες.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, δηλώνουν ότι υπακούν στην νέα αυτή οδηγία του κράτους γιατί φοβούνται μήπως τους επιβληθεί πρόστιμο. Αυτοί που πιστεύουν πως η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία από τον κορονοϊό αποτελούν μειοψηφία. Σε αρκετά σημεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιούν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι αστυνομικοί προχωρούν σε συστάσεις εάν κάποιος πεζός κυκλοφορεί χωρίς μάσκα, όμως δεν επιβάλουν πρόστιμο καθώς το μέτρο έχει λίγες ώρες, που τέθηκε σε ισχύ.

Σε πλήρη εφαρμογή και στην Αθήνα

Σε ισχύ βρίσκονται από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα στην Αττική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ και το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 00.30 μέχρι τις 05.00. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους Αθηναίους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, αφού όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η μάσκα είναι το «εμβόλιο» πριν το εμβόλιο κατά του ιού.

Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής φορώντας μάσκα και παρόλο που τους εμποδίζει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, στο γραφείο, στα ψώνια ή στο δρόμο, όπως λένε, δεν την αποχωρίζονται, αφού προέχει η δημόσια υγεία. Από την αυτοψία του protothema.gr παρατηρήσαμε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που περπατούν στα πεζοδρόμια χωρίς τη μάσκα είτε γιατί δεν μπορούν να τη συνηθίσουν είτε γιατί δεν θεωρούν πως θα προστατευτούν.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET. Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.Μάλιστα, σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ,είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τι λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Δεν είναι επιλογή της κυβέρνηση το καθολικό lockdown, επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες καθώς το ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων είναι τα 882, την ώρα που στη Γαλλία ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000. «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούνε τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα» είπε.

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός ούτε όμως δικαιολογείται και πανικός και υπογράμμισε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα. Τόνισε, επίσης, ότι βάσει των προγνωστικών μοντέλων των ειδικών αναμένεται αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. «Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις