Χρυσή Αυγή φυλακή: Ξεκίνησε η μεταγωγή των καταδικασμένων

ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή φυλακή: Ξεκίνησε η μεταγωγή των καταδικασμένων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Χρυσή Αυγή φυλακή: Ξεκίνησε η μεταγωγή των χρυσαυγιτών στις φυλακές - Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά που δεν έχει παραδοθεί ή συλληφθεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου

23.10.2020 | 15:15

Χρυσή Αυγή φυλακή: Ξεκίνησε σταδιακά η μεταγωγή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από την ΓΑΔΑ προς διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ήδη έχουν μεταχθεί με ειδικό βανάκι της ΕΛΑΣ τρία μέλη της οργάνωσης ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με τη μεταγωγή και των υπολοίπων. Έτοιμα είναι τα φυλακιστήρια για τους 39 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής ωστόσο λόγω κορονοϊού θα υπάρξει, κατά πληροφορίες, μια αλλαγή στη συνήθη διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δηλαδή, εισαγγελικές πηγές, οι 39 καταδικασθέντες δεν πρόκειται να μεταχθούν ενώπιον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών του Εφετείου λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αστυνομικός θα μεταβει στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να παραλάβει τα έγγραφα και ακολούθως θα τα επιδώσει στις αρμόδιες αστυονμικές αρχές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μεταγωγής των καταδικασθέντων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Το πιθανότερο είναι ότι οι «39» θα μεταφερθούν στις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου. Το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων εξ αυτών στις φυλακές Κορυδαλλού απομακρύνεται, καθώς πλέον στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα κρατούνται υπόδικοι. Βέβαιο είναι ότι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με την είσοδό τους στις φυλακές, θα τεθούν σε 14ημερή καραντίνα, λόγω κορονοϊού.

Θρίλερ με την εξαφάνιση Παππά

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά. Μαζί με τον Γιάννη Λαγό είναι ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες της ΧΑ που δεν έχει παραδοθεί ή συλληφθεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου που στέλνει στη φυλακή συνολικά 39 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία φορά που αστυνομικοί ειδαν τον Χρήστο Παππά ήταν στις 10 Οκτωβρίου όταν βγήκε για έξοδο και επέστρεψε στη συνέχεια στο σπίτι του στου Παπάγου. Ο ίδιος είχε δώσει το παρών στο τμήμα του Παπάγου την 1η Οκτωβρίου, ως όφειλε σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλακισή του το 2015. Σημειώνεται ότι η 10η Οκτωβρίου ήταν τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Στην ανακοίνωση 11 σημείων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνεται αφενός ότι οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον Παππά «χαλάρωσαν» σημαντικά έξι μήνες μετά την αποφυλάκισή του, το 2015 και εκείνος τους εφάρμοζε. Αφετέρου επιβεβαιώνεται ότι η ΕΛΑΣ «είδε» τον Παππά για τελευταία φορά την 1η Οκτωβρίου, ενώ αν τον παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο θα παρανομούσε. Αυτό, παρότι οι επιτελείς της αστυνομίας υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι όλοι όσοι θα μπορούσαν να μην λάβουν αναστολή εκτέλεσης ποινής ήταν υπό διακριτική παρακολούθηση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ακολουθεί:

Περί σύλληψης Χ. Παππά, καταδικασθέντος ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και περί άστοχης πάλι δήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χρ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία.

Η κόντρα Σύριζα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η «εξαφάνιση» του Παππά προκάλεσε και αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η αστυνομία κάνει ό,τι πρέπει για να εντοπίσει και να οδηγήσει στη φυλακή τον φυγόποινο, Χρήστο Παππά, όπως έχει κάνει με επιτυχία για αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Στην ίδια ανακοίνωση πάντως, τονίζεται ότι η ΕΛΑΣ θα παρανομούσε αν τον είχε θέσει σε παρακολούθηση πριν την απόφαση του δικαστηρίου. Νωρίτερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστηρίξει  ότι «η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να παραδοθεί αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των Αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Οι καταδίκες

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι: Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας.

Οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος έχουν καταδικασθεί με άλλη απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ.

Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) εκτός φυλακής είναι:

Οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.   Ακόμη εκτός φυλακής είναι οι:  Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,  Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και  Θεώνη Σκαρπέλη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδηγούνται στη φυλακή συνολικά 39 καταδικασθέντες.

Exit mobile version