Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Όρουτς Ρέις – Κουντουριώτης: Η ελληνική φρεγάτα που σταμάτησε το ερευνητικό
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Όρουτς Ρέις – Κουντουριώτης: Η ελληνική φρεγάτα που σταμάτησε το ερευνητικό

Όρουτς Ρέις - Κουντουριώτης: Η φωτογραφία ντοκουμέντο τραβήχτηκε το πρωί της Τρίτης, όταν το τούρκικο ερευνητικό έστριβε σε απόσταση 9 μιλιών από το Καστελόριζο…

Όρουτς Ρέις – Κουντουριώτης: Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία το ντοκουμέντο που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση στο οποίο διακρίνεται η φρεγάτα Κουντουριώτης σε απόσταση αναπνοής από το Ορούτς Ρέις. Η τούρκικη κυβέρνηση κινητοποίησε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της, με την εφημερίδα Yeni Safak να κάνει λόγο για φωτομοντάζ. Η φωτογραφία ντοκουμέντο τραβήχτηκε το πρωί της Τρίτης, όταν το τούρκικο ερευνητικό έστριβε σε απόσταση 9 μιλιών από το Καστελόριζο προτού τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν αντιληφθούν τι έχει συμβεί.

Η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F 462)- φρεγάτα τύπου S, εμφανίστηκε σε απόσταση ενός μιλίου, παρέμεινε ακίνητη και τρομακτικά απειλητική μπροστά στους Τούρκους μέχρι που το Oruc Reis… την έκανε. Το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό ερευνητικό κινούνταν νοτιοδυτικά του Καστελόριζου είχε περάσει νωρίτερα σε πολύ μικρότερη από τη Μέγιστη στα 9,5 μίλια όταν έκανε τη στροφή.

Orus Reis: Αμερικανικό κατασκοπευτικό νότια της Ρόδου

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, οι ΗΠΑ δείχνουν να ενοχλούνται από την στάση του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, λίγο πριν τις 17:30, νοτιοανατολικά της Ρόδου πέταξαν 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 τα οποία χρησιμοποιεί συνήθως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ή η CIA. Πρόκειται για αεροσκάφη που εθεάθησαν στο παρελθόν να πετούν πάνω από πολύ «καυτές» περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Τα δύο αυτά κατασκοπευτικά πέταξαν για αρκετή ώρα νοτιοανατολικά της Ρόδου και σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα εθεάθη να προσγειώνεται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Υπάρχει μάλιστα και σχετική συμφωνία να σταθμεύουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα αεροσκάφη στη Μεγαλόνησο από το 1974.

Μετά το Καστελόριζο προαναγγέλλουν έρευνες και νότια της Κρήτης

Στο μέσον της περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο κινείται το Oruc Reis το πρωί της Παρασκευής, απέχοντας περίπου 35 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα δύο βοηθητικά του και τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ακολουθούν πορεία βορειοανατολική και πλέουν με ταχύτητα περίπου τεσσάρων κόμβων. Σύμφωνα με την τελευταία παράνομη τουρκικη Navtex, το Oruc Reis θα παραμείνει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

Ήδη, όμως, το τουρκικό καθεστώς, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει το επόμενο επιθετικό βήμα της Άγκυρας. Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να σφετεριστούν, επικαλούμενοι το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι έρευνες σε μια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης; Ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο; Θα αποπειραθεί το τουρκικό καθεστώς να στείλει το Oruc Reis για έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέσα σε περιοχή ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ, με βάση την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου;

Οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που το τουρκικό καθεστώς επιχειρήσει σεισμικές εργασίες νότια της Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις