Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: 841 νέα, ανησυχητική η έξαρση στην Αττική
10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: 841 νέα, ανησυχητική η έξαρση στην Αττική

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ακόμη μια δύσκολη ημέρα με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού η Παρασκευή σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Παραμένουν υψηλά τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, που για τρίτη ημέρα καταγράφει περισσότερες από 800 διαγνώσεις σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει πως 89 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 10 ασθενείς κατέληξαν έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο πτηνοσφαγείο «Πίνδου», με αποτέλεσμα η μονάδα να κλείσει για τέσσερις ημέρες προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από το πρωί του Σαββάτου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

«Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3.777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στη νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 841 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων 76 αφορούν σε γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας. Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε ορισμένα γεωγραφικά στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις, λέγοντας πως τα κρούσματα στην Αττική είναι 290, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

Η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπως είπε ο καθηγητής, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια ώρα, καταγράφονται περισσότεροι από 1.500 νεκροί από τον κορωνοϊό ανά ημέρα στην Ευρώπη.

Δύσκολη η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα, αύξηση και στην Αττική

Η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τα κρούσματα, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος νεκρών από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 10 ανά ημέρα. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει και πάλι τους 90.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως η επιβάρυνση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να είναι σε επίπεδο 4. Ωστόσο, διαπιστώνεται επιθετική αύξηση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έχει πλέον ανέλθει σε επίπεδο 3, αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η εικόνα και στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τις Σέρρες.

Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως και εκεί η επιδημία παρουσιάζει έξαρση, με αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα. Όπως εξήγησε, το γεγονός πως το ποσοστό που κατέχει η Αττική σε σύγκριση με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα υποχώρησε, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό εξηγείται από την πιο επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι νέοι μολύνονται 2 φορές πιο εύκολα από τον κορωνοϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε και κάλεσε τους νέους ως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις