Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει για τον κορονοϊό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει για τον κορονοϊό

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Το δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: H ώρα της αλήθειας και των μεγάλων, αλλά δύσκολων αποφάσεων για τον κορονοϊό, θα σημάνει στις 7 σήμερα το απόγευμα. Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες θα έχει και πάλι δραματικούς τόνους, σε μια προσπάθεια να «μαζευτεί» η κατάσταση η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ξεφύγει. Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από το κατώφλι των 1.000 κρουσμάτων ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για 2.000 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία το γενικό lockdown όπως αυτό είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο. Θέλει ταυτόχρονα να αποφύγει και το λουκέτο στο λιανεμπόριο, στα καταστήματα καθώς αυτό θα σήμαινε τεράστιο πλήγμα για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.

Πλέον τα μέτρα που μπορούν να επιβληθούν προτού φτάσουμε σε μια γενικευμένη καραντίνα δεν είναι πολλά. Απαγόρευση κυκλοφορίας, πιθανότατα από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και καθολική χρήση της μάσκας, σε όλους τους εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά, όπως τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως και διπλασιασμό των προστίμων, π.χ. από τα 150 στα 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Ταυτόχρονα σε συναγερμό έχει τεθεί η Αστυνομία προκειμένου να παρεμβαίνει σε πλατείες που παρατηρείται συνωστισμός και γίνονται μεταμεσονύκτια πάρτι.

Αναλυτικά ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή τη 1 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτού που στην καθομιλουμένη λέγεται «μάσκες παντού».

Επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300.

Στα σενάρια που ακούγονται είναι ακόμη και η απαγόρευση μετακινήσεων σε άλλες περιοχές από τους νομούς που βρίσκονται. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι καλύτερα επιδημιολογικά από την Ευρώπη, ωστόσο, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα – διάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι σύντομο και θα αναφέρεται στα μέτρα που θα ισχύσουν ενώ θα γίνει και έκκληση στους πολίτες επιστρέψουν στην ατομική ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι δύο περιοχές, Κοζάνη και Καστοριά, βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί τώρα, καθώς και για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες στις 19:00.

Τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, χρωματίστηκαν βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3.

Άλλες 17 περιοχές: εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές είναι επίσης σε πορτοκαλί συναγερμό και σε αυτό βρίσκονται επίσης η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Πέτσας: Παραδειγματικές τιμωρίες για συνειδητή παραβίαση μέτρων

Στα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε νεότερες ηλικίες στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σημείωσε ότι οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να επέστρεψαν στην κανονικότητα προ κορωνοϊού.

«Πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό. Δεν νοείται καμία αμέλεια, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανευθυνότητα» δήλωσε. Είπε επίσης ότι είναι «απαράδεκτη η συνειδητή παραβίαση μέτρων» και προειδοποίησε πως «η τιμωρία όσων το κάνουν θα είναι παραδειγματική».

Επανέλαβε ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις