alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 12 μιλιά επέκταση: Ο Γεραπετρίτης για τα ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 μιλιά επέκταση: Ο Γεραπετρίτης για τα ελληνοτουρκικά

12 μιλιά επέκταση: «Η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών είναι το μόνο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

12 μιλιά επέκταση: «Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας» τονίζει στο podcast του Thema Radio 104,6 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και προσθέτει: «Η κόκκινη γραμμή παραμένει το μονομερές, απόλυτο δικαίωμά μας, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια». Στο πλαίσιο αυτό, διαμηνύει στην Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως περίπτωση δημιουργίας τετελεσμένου ή κεκτημένου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις» λέει χαρακτηριστικά και δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο, αλλά χωρίς απειλές. «Ο διάλογος περιλαμβάνει (σ.σ. όταν ξεκινήσει) μόνο την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι το ένα και μόνο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα του επιτελικού κράτους θέτει δύο ορόσημα: Έως το τέλος του ’21 το 90% των επαφών κράτους- πολίτη θα γίνονται από τηλέφωνο ή υπολογιστή. Θα ακολουθήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και λογοδοσίας από το κεντρικό κράτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει «συστημικό πρόβλημα» για την Ελλάδα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη Δικαιοσύνη, καθώς «η καθυστέρηση δημιουργεί πυλώνες διαφθοράς και αποθαρρύνει επενδύσεις». Ως παράδειγμα επιτάχυνσης αναφέρει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με στόχο να έρθουν 6 χρόνια πιο νωρίς οι δίκες για τον Νόμο Κατσέλη. Αναφερόμενος τέλος στο Εθνικό Σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία τονίζει πως «διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή τους και την πρόσβασή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας».

Η Γενί Σαφάκ κατηγορεί την ΕΡΤ για “φωτομοντάζ”

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε την Τρίτη η ΕΡΤ, και δείχνει ελληνική φρεγάτα να παρακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, ενόχλησε την Άγκυρα που διέρρευσε πληροφορίες στον φιλοκυβερνητικό τύπο για ελληνικό «φωτομοντάζ». «Ελληνικό κρατικό κανάλι έκανε είδηση: «Διώξαμε το Oruc Reis» με μονταρισμένη φωτογραφία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που έκανε λόγο για «σκάνδαλο», παρουσιάζοντας μάλιστα και τη γνήσια φωτογραφία, που όπως ισχυρίζεται έτυχε «επεξεργασίας» από την ΕΡΤ.

«Σκάνδαλο σε είδηση που πρόβαλε το ελληνικό κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Στην είδηση αναφερόταν πως ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο «απομάκρυνε» από την περιοχή το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis το οποίο συνεχίζει τις δραστηριότητες του στα ανοιχτά του Καστελόριζου, επειδή «παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Μάλιστα στην είδηση χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο η φωτογραφία. Αλλά όταν αργότερα αποκαλύφθηκε πως στην φωτογραφία έχει γίνει μοντάζ, έγινε αντιληπτό πως η είδηση είναι ψευδής» αναφέρει μεταξύ άλλων η Γενί Σαφάκ, παρουσιάζοντας τη φωτογραφία που δημοσιοποίησε η ΕΡΤ και μια του Oruc Reis, που ισχυρίζεται έγινε μοντάζ από το ελληνικό κρατικό κανάλι.

Πάντως η κινητοποίηση του ελληνικού στόλου στο Καστελόριζο, είναι φανερό πως έχει εκνευρίσει τους Τούρκους επιτελείς. Τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων εξοπλισμένα με τα διδάγματα των δύο προηγούμενων κρίσεων εκτελούν συντονισμένα επιχείρηση προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα.