Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 21/10: Πληροφορίες για νέο ρεκόρ
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 21/10: Πληροφορίες για νέο ρεκόρ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 21/10: Κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα θεωρείται η συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων - Τι αλλάζει στα "hotspot" του κορονοϊού.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 21/10: Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες. Χθες ανακοινώθηκαν 667 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με χθες, μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για την πορεία του Covid-19 στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο και ήδη εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη η οποία σήμερα βρίσκεται στο κίτρινο επίπεδο το οποίο αναμένεται να αλλάξει.

Οι τέσσερις περιοχές της χώρας στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα σήμερα και για τις οποίες θα τεθεί επί τάπητος από τους ειδικούς η αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων είναι:

Αττική: 2.450 (επίπεδο 3)
Θεσσαλονίκη: 652 (επίπεδο 2)
Ιωάννινα: 263 (επίπεδο 3)
Καστοριά:124 (επίπεδο 3)

Επίσης τους ειδικούς προβληματίζει η κατάσταση στην Κοζάνη (βρίσκεται στο κόκκινο), στις Σέρρες (από πράσινη μπορεί να βρεθεί πορτοκαλί), η Κορινθία, η Βοιωτία, η Εύβοια, τα Τρίκαλα και η Λάρισα.

Οι νέοι

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις