Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Στο εδώλιο ο κοσμηματοπώλης και άλλοι πέντε
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Στο εδώλιο ο κοσμηματοπώλης και άλλοι πέντε

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Οι συνθήκες της άγριας δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έρχονται στο προσκήνιο καθώς σήμερα έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών , για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Ο θάνατος του 33χρονου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με το οπτικό υλικό, αλλά και με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, το θύμα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο λόγος, είχε μπει στο κοσμηματοπωλείο και με έναν πυροσβεστήρα προσπαθούσε να σπάσει το τζάμι για να φύγει.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ο μεσίτης άρχισαν να τον χτυπούν. Στη συνέχεια, αφού ένας διασώστης του ΕΚΑΒ είχε δέσει τα τραύματα του Ζακ Κωστόπουλου, εκείνος πήρε ένα σπασμένο τζάμι και επιχείρησε να απομακρυνθεί. Τότε δέχθηκε χτυπήματα από αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο, ξαναέπεσε στο έδαφος και στη συνέχεια αιμόφυρτος συνελήφθη, για να αφήσει την τελευταία του πνοή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ με τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες είχε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης “θάνατος σε δημόσια θέα”.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της δικογραφίας

Το τραγικό τέλος του 33χρονου ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας στο μαχαίρι που εντοπίστηκε στο κοσμηματοπωλείο δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου, παρά μόνο ίχνη DNA, κάτι που φαίνεται να απομακρύνει το αρχικό σενάριο της ληστείας. Επιπλέον, από τις τοξικολογικές δεν προέκυψε ότι το θύμα είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι «ο θάνατος οφείλεται στις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, που διαπιστώθηκαν ιστολογικώς. Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος».

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους έχουν αρνηθεί την κατηγορία. Μάλιστα, ο κοσμηματοπώλης είχε πει στον ανακριτή «δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι θα μπορούσε να προκληθεί βαριά βλάβη ή και θάνατος στο θύμα, δεν θα το έκανα ποτέ, αν θεωρούσα ότι θα προκαλούσε τον θάνατο. Θέλω ζητήσω μεγάλη συγγνώμη για το παιδί, δεν ήθελα να πεθάνει, έχω παιδιά στην ηλικία του, λυπάμαι αφάνταστα από καρδιάς.»

Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι “εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία , ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε.

Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε “αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή.. .έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο” και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν. Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις “από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα”.

Συγκεντρώσεις έξω από το ΜΕΔ

Η οργάνωση «Δεν είναι αθώοι» που έχει πρωτοστατήσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 9 πμ με το σύνθημα: «Η αυριανή (σ.σ σημερινή) μέρα είναι μια ακόμα μέρα των μελισσών απέναντι στους λύκους». Ταυτόχρονα, σε κάλεσμα έξω από το δικαστήριο καλεί και η οργάνωση «Justice For Zak/Zackie».  Επιπλέον, στη συγκέντρωση καλούν «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη», το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride Αθήνας, Thessaloniki Pride, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Ανω, ΛΟΑΤ ΑμεΑ).

Επίσης, το βράδυ της Τρίτης στις 19.00 θα γίνει παρέμβαση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων. Κατά την παρέμβαση θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Καρκάς, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Σαουσοπούλου θα διαβάσουν σύντομα κείμενα, κυρίως του ίδιου του Ζακ.

Σήμερα η καμπάνια ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΘΏΟΙ κάλεσε αντιφασιστικη συγκέντρωση ως άμεση αντίδραση στην πρόταση-ξέπλυμα της Οικονόμου…

Julkaissut Δεν είναι αθώοι Tiistaina 20. lokakuuta 2020

Πορεία στη Θεσσαλονίκη εν όψει της δίκης

Κινητοποίηση αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, με αφορμή την έναρξη της δίκης, για την υπόθεση του θανάτου, πριν από δύο χρόνια, του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ζήτησαν «δικαίωση» για τoν Ζακ Κωστόπουλο και την καταδίκη των υπαιτίων. Στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου συμμετείχαν, επίσης, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με επιστροφή και κατάληξη στον ίδιο σημείο, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις