Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Ζητά αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝΔΙΑ

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Ζητά αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Η Ελλάδα ζητά την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας: Συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ελλάδας για την καταγγελία των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

– επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

– επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

– επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

– Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

– Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

– Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

– Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

– Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν

Η Άγκυρα δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο. Οι απειλές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ περί αποστολής γεωτρύπανου στην περίπτωση που το “Oruc Reis” εντοπίσει κάτι σημαντικό, έριξε νέο λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας πως πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι να στήσει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή. Η Αθήνα απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους. “Θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεχτικά η Τουρκία” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως “θα προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Γεμίζει το Αιγαίο ο τουρκικός στόλος

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία γεμίζει και το Αιγαίο με πολεμικά πλοία καθώς από σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση με πραγματικά πυρά. Το Oruc Reis πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το Καστελόριζο φτάνοντας στα 12 ναυτικά μίλια ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανανεώσει την παράνομη Navtex που λήγει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Το πολεμικό ναυτικό συνεχώς ενισχύεται μέχρι στιγμής δύο φρεγάτες, μία κανονιοφόρος και δύο υποβρύχια βρίσκονται κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως τα ευχολόγια της Ε.Ε. προς την Άγκυρα δεν έπιασαν τόπο, καθώς το μόνο που κατάφερε είναι να δώσει μία ακόμη χρονική παράταση στην Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες. “Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Αποκάλυψη: Έτσι «βάφτισαν» Τουρκικό το μισό Αιγαίο – Ο νέος νόμος με υπογραφή Ερντογάν

Η Αθήνα πιέζει για εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα

Η ελληνική πλευρά σε όλες τις διπλωματικές επαφές επαναλαμβάνει διαρκώς την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για να υπάρξει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε αρκετές φορές το επίμαχο ζήτημα. “Μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεσή της, για να μπορέσει να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές συμπεριφορές της, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων”. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμά η Αθήνα πως θα πονέσει την Τουρκία καθώς έχει καταφέρει να ανοίξει πολλά μέτωπα.

Τρεις επιστολές και δύο καταγγελίες

Ο Νίκος Δένδιας που επισκέπτεται σήμερα την Αλβανία όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συζητήσεις της ανακήρυξης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, προχώρησε σε μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί συνεχώς η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Αθήνα τονίζουν σε όλους τους διεθνής οργανισμού πως η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη. Ο υπουργός εξωτερικών έστειλε επιστολές στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική. Παράλληλα εκτός από το έντονο διάβημα προς την τουρκιά, ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τον παράνομο χάρτη του Ταγίπ Ερντογάν για την έρευνα και την διάσωση, στους διεθνείς οργανισμούς της αεροπορίας και της Ναυτιλίας.

Το Βερολίνο είδε στις ειδήσεις τους χάρτες του Ερντογάν

Παρά τις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους χάρτες που νομοθέτησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την έρευνα και την διάσωση στο Αιγαίο, το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει πως οι δύο χώρες θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως τα σχέδια της Άγκυρας που “βάφτισε” τουρκικό το μισό Αιγαίο το πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις