Δανία δημοσιογράφος – υποβρύχιο: Προσπάθεια απόδρασης από τον εφευρέτη που τη διαμέλισε

ΚΟΣΜΟΣ

Δανία δημοσιογράφος – υποβρύχιο: Προσπάθεια απόδρασης από τον εφευρέτη που τη διαμέλισε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Δανία δημοσιογράφος - υποβρύχιο: Η Βαλ είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο του Μάντσεν, "Ναυτίλος", στις 10 Αυγούστου 2017 προκειμένου να του πάρει συνέντευξη για το αμερικανικό περιοδικό Wired

20.10.2020 | 14:57

Δανία δημοσιογράφος – υποβρύχιο: «Συναγερμός» σήμανε την Τρίτη στην αστυνομία της Δανίας όταν ενημερώθηκε ότι ο Πίτερ Μάντσεν, ο εφευρέτης που έχει καταδικαστεί για την άγρια δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ σε υποβρύχιο, απέδρασε απο τη φυλακή που κρατείται.  Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν να εγκλωβίσουν σε ένα παρκάκι τον Μάντσεν και, τελικά, τον συνέλαβαν λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Προηγουμένως, διαπραγματευτές προσπαθούσαν να συνεννοηθούν μαζί τους καθώς ο Μάντσεν υποστήριζε ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικό μηχανισμό. Στο σημείο βρέθηκε και όχημα με ειδικό εξοπλισμό για την εξέταση περιστατικών που σχετίζονται με χημικά, ενώ αστυνομικά οχήματα περικύκλωσαν πλήρως το σημείο που βρισκόταν ο Μάντσεν.

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία της Δανίας έγραψε στο Twitter ότι συνέλαβε έναν άνδρα λίγο έξω από την πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, ο οποίος είχε αποδράσει από τη φυλακή, χωρίς να δημοσιοποιήσει το όνομά του. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κοντά στη φυλακή όπου ο Μάντσεν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάντσεν κατάφερε να φύγει από τη φυλακή, απειλώντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με αντικείμενο που θύμιζε όπλο λέγοντας επίσης ότι έχει στην κατοχή του και εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία ανθρώπων που γνωρίζουν τον Μάντσεν «ο δολοφόνος έχει περάσει πολύ χρόνο στο εργαστήριο της φυλακής. Αν του στερήσεις αυτή τη δυνατότητα, τότε είναι σα να του παίρνεις τη ζωή. Έχει τέτοια γνώση της φυσικής και της χημείας, ώστε είναι σε θέση να δημιουργήσει μια βόμβα, αν και δεν γνωρίζω κατά πόσο θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στους τέσσερις τοίχους της φυλακής».

https://twitter.com/disclosetv/status/1318508405854785541

Το έγκλημα

Η Βαλ είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο του Μάντσεν, “Ναυτίλος”, στις 10 Αυγούστου 2017 προκειμένου να του πάρει συνέντευξη για το αμερικανικό περιοδικό Wired, σχετικά με τα σχέδια του πλούσιου Δανού να κατακτήσει τους αιθέρες και τους βυθούς.

Το ίδιο βράδυ, ο σύντροφός της δήλωσε την εξαφάνιση της δημοσιογράφου. Η σορός της βρέθηκε στη θάλασσα, διαμελισμένη. Η νεκροτομή προβάλλει την εκδοχή του πνιγμού ή του στραγγαλισμού, του οποίου είχαν προηγηθεί σεξουαλικές ωμότητες αλλά η ακριβής αιτία του θανάτου δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί. Το θύμα έφερε 14 τραύματα μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Ο ίδιος ο μηχανικός και εφευρέτης είχε ισχυριστεί ότι ο θάνατος της Βαλ οφείλεται σε ατύχημα που σημειώθηκε πάνω στο υποβρύχιό του.

Ο Μάντσεν, ο οποίος άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή του, ισχυρίστηκε ότι η δημοσιογράφος πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ενώ βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο την ώρα που ο ίδιος ήταν στο κατάστρωμα του σκάφους. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι διαμέλισε το πτώμα της και ότι πέταξε τα μέλη της στη θάλασσα.

Exit mobile version