Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc Reis τώρα – Καστελόριζο: Όλο και πιο κοντά, συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ

Oruc Reis τώρα – Καστελόριζο: Όλο και πιο κοντά, συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Oruc Reis τώρα - Καστελόριζο: Σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Oruc Reis τώρα – Καστελόριζο: Το Όρουτς Ρέις πλέει πιθανότατα με κλειστούς τους πομπούς του, καθώς δεν εμφανίζεται στις πλατφόρμες γεωγραφικού εντοπισμού. Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ – οι Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε γενική επιφυλακή γνωρίζουν πως έχει φτάσει στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Μάλιστα, το Όρουτς Ρέις, το οποίο παρακολουθείται στενά, κινείται όπως σχεδόν πάντε με περίπου 4-5 κόμβους ταχύτητα, ενώ έκανε στροφή 180 μοιρών. Εκτιμάται ότι θα φτάσει σε απόσταση οκτώ ίσως και επτά ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά που έφθασε περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη.

Δίπλα του είναι τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία. Οι μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία. Την ίδια ώρα, εκπνέει σε 2 ημέρες η παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:

Ντονμέζ: Θα στείλουμε γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο για γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ η Άγκυρα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο δια στόματος του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι το Ορούτς Ρέις διεξάγει έρευνες και στη συνέχεια η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή γεωτρύπανο.

Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο. “Αυτή τη στιγμή το Ορούτς Ρέις κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

“Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο”, σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Πέτσας για Τουρκία: Με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση απαντάμε στις προκλήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Αθήνα εάν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις, φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά, “θα κάνουμε ότι χρειαστεί”.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ευρωπαϊκή στάση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, είπε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και πως το θέμα αυτό, τέθηκε από τον Πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής.

Διπλωματική αντεπίθεση με στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Μετά και την τελευταία νέα τουρκική πρόκληση με το χάρτη επέκτασης των περιοχών έρευνας και διάσωσης που διεκδικεί στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη και ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκωσία την Τετάρτη για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

Ο χάρτης της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, αλλά και εφάπτεται των ΑΟΖ που έχουν ορίσει Ελλάδα και Αίγυπτος. Ενώ βέβαια Αθήνα και Λευκωσία κινούνται συντονισμένα και σε επίπεδο ΕΕ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Ο Μητσοτάκης την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η τουρκική NAVTEX θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους. Το ερώτημα που απασχολεί βέβαια την Αθήνα είναι εάν η Άγκυρα θα αποσύρει το Oruc Reis έστω και την ημέρα εκείνη ή εάν θα εκδώσει και νέα NAVTEX, παρά το μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας να μην συνεχίσει αυτό το παιχνίδι.

Εν τω μεταξύ βέβαια, εάν το Oruc Reis ακολουθήσει την πορεία που περιγράφει η NAVTEX, μέσα στο επόμενο διήμερο θα φτάσει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Η Αθήνα πάντως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ήδη έχει κάνει έρευνες. Γεγονός είναι όμως ότι επιχειρεί να θεμελιώσει αμφισβητήσεις και να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων στις διερευνητικές, οι οποίες πάντως αυτή τη στιγμή φαίνονται πολύ μακριά. Σημειωτέον ότι αποστολή και γεωτρύπανου θα κλιμάκωνε φυσικά την ενταση, εξ ου και η Αθήνα κάλεσε την Τουρκία να το σκεφτεί πολύ καλά.

Καταγγελίες από την πλευρά της Αθήνας

Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου επιτείνει και η σύγχυση που σκοπίμως δημιουργεί η Τουρκία με την ανακοίνωση επέκτασης της περιοχής της έρευνας και διάσωσης. Για αυτό και παρόλο που οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες δεν αφορούν μόνο στον παράνομο χάρτη, η Αθήνα προχωρά σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), αλλά και σε άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε μετά την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει στο τραπέζι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, επικαλείται την υποχρέωση των εταίρων να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης. Ειδικότερα με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης, που αναφέρει ότι: Σε περίπτωση κατά την οποία κρατος- μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη οφείλουν να του παράσχουν κάθε βοήθεια και συνδρομή σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλαδή η Αθήνα όχι μόνο καλεί τους εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία (που αφορά ιδίως την Ισπανία και τη Γερμανία), αλλά υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, θα ζητήσει αμυντική συνδρομή. Καθώς δε το άρθρο 42.7 αναφέρει επίσης ότι: “Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν, εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, όσον αφορά στα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”, η επίκληση του καθόλου δεν αποκλείει και την εμπλοκή της Συμμαχίας.

Επιστολή Δένδια σε Πομπέο

Εξάλλου με επιστολή που θα στείλει στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο ο Νίκος Δένδιας θα τονίζει ότι η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Εμμέσως η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει και την αμερικανική ενόχληση για την ενεργοποίηση των S400. Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας θα καταγγείλει η ελληνική πλευρά και στον ΟΗΕ, ενώ θα προβάλλει επίσης διεθνώς και την επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή η πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για το χάρτη και όχι μόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις