Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οικονόμου εισαγγελέας – Χρυσή Αυγή: Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος την στηρίζει
ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου εισαγγελέας – Χρυσή Αυγή: Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος την στηρίζει

Οικονόμου εισαγγελέας - Χρυσή Αυγή: Η Ένωση Εισαγγελέως Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η κριτική σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών δεν πρέπει να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών

Οικονόμου εισαγγελέας – Χρυσή Αυγή: Με αφορμή τις αντιδράσεις για την εισαγγελέα της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Εισαγγελέως Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τονίζει πως η κριτική σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών δεν πρέπει να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά την πρότασή της για αναστολή σε όλους του καταδικασθέντες, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Η πρόταση της εισαγγελέως

Την πρόταση να αφεθούν όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ελεύθεροι μέχρι την έφεση διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου. Όπως υποστήριξε, οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, ενώ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο όποτε τους ζητήθηκε. Το σκεπτικό της εισαγγελέως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη. Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ… Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. …Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα οι οποίοι έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.

Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους …». Η πρότασή της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, με τους συνηγόρους να την χαρακτηρίζουν «εισαγγελέα υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις