Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Η Ελλάδα στην αντεπίθεση – Διάβημα στην Τουρκία, επιστολές σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ
ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Η Ελλάδα στην αντεπίθεση – Διάβημα στην Τουρκία, επιστολές σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ελληνοτουρκικά τώρα: Εντείνει την διπλωματική κινητικότητα η Ελλάδα μπροστά στην πρωτοφανή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση, έπειτα και από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προκειμένου να καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Στα πλαίσια της διπλωματίας, αποστέλλεται επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, επιστολή της Ελλάδος αποστέλλεται και προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτή, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ – η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει στην θέση σε λειτουργία των ρωσικών S-400 – και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επιστολή αποστέλλεται και προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης). Η πρωτοβουλία έρχεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, όπου το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας ήταν βαρύ, προκαλώντας σπασμωδικές κινήσεις από πλευράς Άγκυρας.

Η Αθήνα θα επιχειρήσει να προβάλει ταυτόχρονα, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να αναδείξει στα αρμόδια Διεθνή Όργανα την συνεχή και καθημερινά επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε άλλωστε, την Παρασκευή, πως είναι καιρός η Τουρκία να κριθεί για τις πράξεις της και όχι για τα λόγια της.

Καταγγελίες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών, η Ελλάδα προχωρά σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας και η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλη καταγγελία αναμένεται και προς τον τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα δρομολογεί έντονο διάβημα προς την Πρεσβεία στην Άγκυρα. Η Ελλάδα προβλέπει επίσης την άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Δείτε ακόμη
Στον Κόλπο του Ξηρού ο τουρκικός στόλος– Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο
Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Θα στείλουμε γεωτρύπανο αν βρούμε αέριο απέναντι από το Καστελόριζο
Ξεπέρασε τα όρια η Τουρκία – Θρίλερ με το Oruc Reis, στήνεται ελληνικό φράγμα στα 6 μίλια
Πότε οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εμποδίσουν το Oruc Reis;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις