Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μετρό γραμμή 4: Ανοίγουν σήμερα οι οικονομικές προσφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρό γραμμή 4: Ανοίγουν σήμερα οι οικονομικές προσφορές

Μετρό γραμμή 4: Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές από την Αττικό Μετρό, οι μεγάλοι σταθμοί του διαγωνισμού, οι καθυστερήσεις και οι συμπράξεις της επόμενης μέρας

Μετρό γραμμή 4: Στις συμμαχίες της επόμενης μέρας, θα κριθεί ο χρόνος αλλά και η επιτυχία  ολοκλήρωσης της γραμμής 4 του μετρό που μέχρι το μεσημέρι, θα γίνει γνωστό σε ποια  από τις δύο κοινοπραξίες που το διεκδίκησαν, θα περάσει το μέγα συμβόλαιο του 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αυλαία του διαγωνισμού που πέρασε κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου, θα πέσει σήμερα με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, καθώς το τίμημα θα κρίνει  αν η γραμμή 4 θα περάσει στο γκρουπ των ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi ή στο σχήμα ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport. Θα σημάνει έτσι και το τέλος της αβεβαιότητας της διαδικασίας που σημαδεύτηκε από ενστάσεις και προσφυγές και που από την πρώτη στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιδίωξε να κρατήσει ζωντανή για να μην διαλυθεί ο διαγωνισμός.

Το μέγεθος της σύμβασης και η πολυπλοκότητά της, εκτιμάται ότι αφήνουν μεγάλα περιθώρια συνεργασιών στην πορεία κατασκευής του έργου, γι’ αυτό και η έκβαση του διαγωνισμού δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας στον τεχνικό κόσμο, την οποία καλλιεργεί σε μεγάλο βαθμό και ο πακτωλός κονδυλίων που φέρνει στην αγορά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επόμενο στάδιο μετά την τελική συμφωνία

Με την ανάδειξη του μειοδότη και τα στάδια που θα μεσολαβήσουν για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, τα οποία είναι πολλά (Ελεγκτικό Συνέδριο, Βουλή) και με την προϋπόθεση  ότι δεν θα υπάρξει κάποιος νέος γύρος προσφυγών το επόμενο διάστημα, ο ανάδοχος θα εισπράξει και ένα ισχυρό «μπόνους» που είναι η προβλεπόμενη προκαταβολή των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα προηγηθεί το συμβόλαιο των πρόδρομων εργασιών με την ΕΡΕΤΒΟ για τις μετακινήσεις των δικτύων Κοινής Ωφέλειας και τις αρχαιολογικές έρευνες, που ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού  και το οποίο πέρασε επίσης από τις δικαστικές αίθουσες μέχρι να επιλεγεί ο ανάδοχος.

Στην α΄φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν τέσσερις κοινοπραξίες. Οι δύο τελικοί διεκδικητές, το σχήμα FCC – Archirodon – Μυτιληναίος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Vinci- Siemens. Από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού αποκλείστηκε η κοινοπραξία υπό την Μυτιληναίος λόγω ελλείψεων στην τεχνική προσφορά. Toν Μάρτιο του 2019, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, η δεύτερη κοινοπραξία υπό την ΤΕΡΝΑ, η οποία δεν κατέθεσε προσφορά, επικαλούμενη τις μεγάλες αβεβαιότητες του διαγωνισμού λόγω των δικαστικών προσφυγών και των εμπλοκών που είχαν δημιουργηθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έτσι στην τελική κούρσα έμειναν οι δύο κοινοπραξίες.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η εξέλιξη για την γραμμή 4, ήρθε τον περασμένο Μάρτιο όταν το ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δύο κοινοπραξίες, ζητώντας η μία τον αποκλεισμό της άλλης έκανε δεκτές τις προσφυγές και των δύο διεκδικητών,  δίνοντας όμως την δυνατότητα της βελτίωσης της τεχνικής αξιολόγησης. Κατόπιν αυτών, η Αττικό Μετρό προχώρησε σε καλύτερη τεκμηρίωση της προηγούμενης απόφασης σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ και αφού αποσύρθηκαν οι προσφυγές από τις δύο κοινοπραξίες, άνοιξε ο δρόμος για την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Η σύμβαση για την γραμμή 4 του μετρό ολοκληρώνει τον μεγάλο κύκλο της πρώτης  γενιάς των μεγάλων έργων που ο σχεδιασμός τους ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια. Η νέα επέκταση του μετρό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την πρωτεύουσα αφού θα δώσει διέξοδο στις επιβατικές μεταφορές με ένα γρήγορο μέσο που θα συνδέσει  μερικές από τις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της Αθήνας και θα εξυπηρετεί με την ολοκλήρωσή της το 2030, 341.000 επιβάτες ημερησίως.

Πρόκειται όμως για ένα πολύ απαιτητικό έργο που θα μετατρέψει για τα επόμενα 10 χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο την Αθήνα και με απρόβλεπτη κάθε εκτίμηση για το μέγεθος και την έκταση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Αναλυτικά οι σταθμοί της Γραμμής 4

Η γραμμή 4 περιλαμβάνει  την προσθήκη τεσσάρων νέων σταθμών στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), συμβάλλοντας  στην αποσυμφόρηση κεντρικών σταθμών Μετρό, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Το 2018, υπήρξε τροποποίηση του σχεδιασμού καθώς στο δίκτυο της γραμμής 4 είχαμε δύο αλλαγές. Την προσθήκη ενός νέου σταθμού, στα σύνορα Γαλατσίου και Κυψέλης (Ελικώνος), μετά από αίτημα των κατοίκων και στο σταθμό «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή,  ο οποίος μετακινήθηκε από το κέντρο της πόλης σε χώρο πλησίον της Πανεπιστημιούπολης για να μην δεσμευτούν αθλητικοί χώροι.

Η χάραξή της γραμμής 4 ξεκινά από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι και συνεχίζει μέχρι το Γουδή και την Κατεχάκη, στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15  νέους υπόγειους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή).

Χρειάστηκαν πολλά σχέδια επί χάρτου και πολλές πολιτικές αποφάσεις μέχρι να καταλήξουμε στον τελικό σχεδιασμό της γραμμής 4, την οποία ξεκίνησε ως υπουργός ο Γιώργος Σουφλιάς προτείνοντας ένα έργο σε σχήμα U.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις