Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νίκη Τατάρ – Κατεχόμενα: Οι πρώτες δηλώσεις και οι αιχμές Ακιντζί
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Τατάρ – Κατεχόμενα: Οι πρώτες δηλώσεις και οι αιχμές Ακιντζί

Νίκη Τατάρ - Κατεχόμενα: Νέος Τουρκοκύπριος «ηγέτης» αναδείχθηκε ο Ερσίν Τατάρ έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε ως «θρίλερ» στα κατεχόμενα.

Νίκη Τατάρ – Κατεχόμενα: Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, προέβη σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» που διεξήχθησαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «νέο μέλλον». Ο κ. Τατάρ εξέφρασε «βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσω όλες τις υποσχέσεις μου». Όπως δήλωσε, θα είναι «πρόεδρος» όλων και θα εργαστεί με ενότητα.

Παράλληλα, εκφράζοντας ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.

Ακιντζί: Η επιλογή Τατάρ δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες

Από την πλευρά του, ο ηττημένος των «εκλογών», ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες». Ευχήθηκε «καλή τύχη» στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.

Το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Guzen», επί συνόλου 738 καλπών (100%), ο Ερσίν Τατάρ κατέστη ο νέος κατοχικός ηγέτης, με ποσοστό 51,74% και πλέον καλείται να διαπραγματευτεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί συγκέντρωσε ποσοστό 48,26%.

Η χθεσινή νίκη του Τατάρ με 51%, οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, στην ισχυρή παρέμβαση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ήθελε πάση θυσία να τελειώνει με τον «ατίθασο» Ακιντζί. Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας σε αυτές τις εκλογές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ακόμα και εξαγορά ψήφων. Όπως εξήγησε ο ακαδημαϊκός Νίκος Μούδουρος, στη συνέντευξη του στο iefimerida.gr o Τατάρ επιτρέπει, πλέον, στην Τουρκία να εντάξει το βόρειο τμήμα της Κύπρου στη νέα γεωπολιτική στρατηγική της.

Δεύτερον, η νίκη Τατάρ βασίστηκε στη μεγάλη στήριξή του από τους εποίκους. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Ακιντζί κέρδισε σε Λευκωσία, Μόρφου και Λεύκα, έχασε οριακά στη Κερύνεια και ηττήθηκε καθαρά στην Αμμόχωστο. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, κρίθηκε κυρίως από τη μεγάλη διαφορά (70%-30%) με την οποία ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε στην περιοχή του Τρικώμου, όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος όγκος των εποίκων.

Τρίτον, η στασιμότητα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η απουσία πρωτοβουλίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά που να δείχνει προοπτική λύσης, συνέβαλαν επίσης στην επικράτηση του Τατάρ. Ο Ακιντζί εξελέγη το 2015 ως υποψήφιος λύσης. Με το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά και με τις διαπραγματεύσεις «στον πάγο» από το καλοκαίρι του 2017, ο Ακιντζί έχασε τη δυναμική του. Παράλληλα, οι Τουρκοκύπριοι συνέχισαν να νιώθουν απομονωμένοι από τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που ενίσχυσε τον ρόλο της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις