Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χρυσή Αυγή αναστολή: Το σκεπτικό της Οικονόμου και η αντίδραση
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Χρυσή Αυγή αναστολή: Το σκεπτικό της Οικονόμου και η αντίδραση

Χρυσή Αυγή αναστολή: Την αποδοχή του αιτήματος αναστολής της ποινής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλων των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σήμερα. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Ρουπακιάς, που δεν είχε αιτηθεί αναστολή της ποινής του, ενώ έχει ομολογήσει το έγκλημα του. `

Χρυσή Αυγή αναστολή: Την πρότασή της για τις αναστολές για τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε η εισαγγελέας του δικαστηρίου. «Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η Αδαμαντία Οικονόμου. Η εισαγγελέας πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή, μέχρι το Εφετείο, εκτός από τον Ρουπακιά. Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε κάνει αίτηση για αναστολή.

Η εισαγγελέας πρότεινε αναστολή για τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε πως χρήζουν του ανασταλτικού αποτελέσματος μέχρι την εκδίκαση σε 2ο βαθμό της υπόθεσης όλοι οι καταδικασθέντες. Παράλληλα είπε ότι δεν είναι φυγόποινοι, φυγόδικοι, δεν εξαφανίστηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Πρόσθεσε, δε, πως το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αν μείνουν ελεύθεροι γιατί η Χρυσή Αυγή έκλεισε, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Η κυρία Οικονόμου ανέφερε, επίσης, τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και χαρακτήρισε μονόδρομο να τους δώσει αναστολή το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως η εισαγγελική πρόταση -η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του δικηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη- δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του για το εάν και σε ποιους χρυσαυγίτες θα δοθούν αναστολές.

Δικαίωσε τον τίτλο της: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αναστολή για όλους πλην του Ρουπακιά. Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας.

Julkaissut Thanasis Kampagiannis Maanantaina 19. lokakuuta 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναλυτικά οι ποινές

Οι τελικές ποινές για το διευθυντήριο

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη
Νίκος Κούζηλος: 7 έτη
Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη
Αντώνης Γρέγος: 6 έτη
Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη
Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες
Νίκος Μίχος: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη
Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη
Δήμου Γιώργος: 7 έτη
Καζαντζόγλου Ιω.: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη κάθειρξη
Κομιανός Ιω.: 9 έτη κάθειρξη
Κορκοβίλης Κων.: 9 έτη κάθειρξη
Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, αναστολή επί τριετία
Σκάλκος Γ.: 7 έτη κάθειρξη
Σταμπέλος Γ.: 9 έτη κάθειρξη
Τσακανίκας Γ.: 6 έτη
Τσαλίκης Λέων: 9 έτη κάθειρξη
Τσόρβας Αθ.: 9 έτη κάθειρξη
Τσόρβας Νικ.: 9 έτη κάθειρξη
Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη κάθειρξη

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη κάθειρξης
Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη κάθειρξης
Θωμάς Μαρίας: 7 έτη κάθειρξης
Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης
Ανταστ. Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση του ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
Καστρινός Ιω.: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Οι τελικές ποινές μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Νικ. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη
Αριστ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια κάθειρξη
Λιακόπουλος Διον.: 6 έτη κάθειρξη
Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
Νικ. Παπαβασιλείου: 6 έτη
Βενετία Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες
Βας. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
Χρ. Στεργιοπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Αθ. Στράτος: 6 χρόνια κάθειρξη
Γ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη
Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή
Θεοδ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή
Θεώνη Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή
Αναστάσιος Χιλιός: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή, μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

Τι σημαίνει η αναστολή

Ελεύθεροι θα μείνουν οι χρυσαυγίτες καταδικασθέντες για σύσταση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για όλα τα εγκλήματα που έκαναν, πλην της δολοφονίας Φύσσα και του φυσικού αυτουργού, αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως κ. Οικονόμου. Η εισαγγελέας, της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντίνα Οικονόμου, εισηγήθηκε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και σε όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε κανείς από το διευθυντήριο, δηλαδή τα 7 μεγάλα «κεφάλια» δεν θα περάσει την πόρτα των φυλακών. Οπως επίσης και κανείς από τον εκτελεστικό βραχίονα, πυρηνάρχες και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες.

Το διευθυντήριο υπενθυμίζεται ότι είναι Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Παύλος Γερμενής. Είναι δεδομένο ότι για ορισμένους θα υπάρξει ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή τους, ωστόσο, πολύ δύσκολα η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα γλιτώσει τη φυλακή.

Η κα Οικονόμου είχε προτείνει την αθώωση όλων εκτός ου Ρουπακιά

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει να αθωωθούν οι χρυσαυγίτες. Αθώοι όλοι πλην ενός. Του καθ ομολογία δολοφόνου του μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι όλοι οι χρυσαυγίτες δράστες δεν έκαναν τίποτε οργανωμένο, ότι όλα τα εγκλήματα υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά», εν αγνοία του Αρχηγού, των περιφερειαρχών, αλλά και των πυρηναρχών. Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Η εισαγγελέως αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας. Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του». Κατά την εισαγγελέα ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενου μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς».

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλε ο Γ. Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρίσκονταν σε άμυνα, διότι όπως είπε κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ακροαματική διαδικασία.

«Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του. Υπό τα δεδομένα αυτά η εισαγγελέας ζητήσει να κηρυχτεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται ήτοι για ανθρωποκτονία με δόλο.

Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορουμένους της δολοφονίας Φύσσα, 16 συγκατηγορουμένους του για απλή συνέργεια η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».

Δεν έδωσαν εντολή

Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή».

«Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό».

Η αθώωση για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων αλιεργατών

Η εισαγγελέας  είχε εισηγηθεί και τη  μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που έχουν παραπεμφθεί για συμμετοχή στην επίθεση κατά Αιγύπτιων αλιεργατών και σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Ειδικότερα, σε ό,τι α αφορά στην επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού.

Υπενθυμίζεται,  ότι κατά την επίθεση είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες. Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».

Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη .

Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο». Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο βαρύνει  ορισμένους εκ των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Στ. Μπούκουρα ζήτησε την πλήρη απαλλαγή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις