Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Στο «κόκκινο» ο αριθμός των διασωληνωμένων
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Στο «κόκκινο» ο αριθμός των διασωληνωμένων

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Στο «κόκκινο» ο αριθμός των διασωληνωμένων - Ανησυχία για τις ΜΕΘ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Οριακά σταθερή αλλά άκρως ανησυχητική είναι η εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφει αυξητική πορεία, τους θανάτους από την πανδημία να είναι κάποιες μέρες και διψήφιοι, και ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας βασικών νοσοκομείων αναφοράς να χτυπάνε «κόκκινο» από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Και η ανησυχία όλων είναι το τι θα γίνει από εδώ και πέρα όταν η πτώση της θερμοκρασίας οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού.

Με το δεύτερο κύμα σε πλήρη εξέλιξη και τον χειμώνα προ των πυλών, οι γιατροί των νοσοκομείων και ειδικά των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα σε «θέσεις μάχης», έχοντας περισσότερα όπλα και εμπειρία από την αρχική φάση της πανδημίας αλλά και μία πολύ πιο δύσκολη περίοδο μπροστά τους. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής θεραπείας COVID-19 στην Αθήνα είναι υψηλό, με δύο στις τρεις κλίνες να νοσηλεύουν αυτή τη στιγμή ασθενείς. Οι δυνατότητες δέσμευσης για την COVID-19 περισσότερων κλινών εντατικής από τις υφιστάμενες είναι πολύ περιορισμένες. Και αυτό διότι ήδη στις υπόλοιπες «non-COVID-19» δημόσιες κλίνες εντατικής της Αττικής το ποσοστό κάλυψης αγγίζει επικίνδυνα το 90%. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη, από τις 122 κλίνες εντατικής COVID-19 της Αττικής καλυμμένες ήταν οι 81 (66,3%), ενώ από τις υπόλοιπες 205 κλίνες εντατικής «non-COVID» του Λεκανοπεδίου, καλυμμένες ήταν οι 183 (89,3%).

Η κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα βασικά νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, την προηγούμενη Παρασκευή από τις 29 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ – COVID-19, κενές ήταν οι εννέα. «Δεν έχουμε πολλές κενές κλίνες εντατικής, αλλά υπάρχουν», ανέφερε στην «Κ» η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα ανοίξει νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών στο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Η εβδομάδα που τελειώνει ήταν για το «Σωτηρία» λίγο πιο «ήσυχη» από πλευράς νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Στο νοσοκομείο λειτουργούν πλέον πέντε κλινικές COVID-19, στις οποίες την Παρασκευή νοσηλεύονταν 80-90 ασθενείς. «Υπάρχει κόπωση, υπάρχει άγχος, αλλά τώρα το φορτίο είναι μικρότερο σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας», σημειώνει η κ. Γκάγκα, υπενθυμίζοντας ότι πλέον έχουν μπει και άλλα νοσοκομεία στη «μάχη» με τον κορoνοϊό («Γεννηματάς», «Λαϊκό» κ.ά.).

Στο ”κόκκινο” και ο «Ευαγγελισμός»

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αυτή την εβδομάδα νοσηλεύονταν ημερησίως κατά μέσον όρο 70-80 ασθενείς. «Και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα πιο βαριά περιστατικά, καθώς οι ασθενείς που είναι σε φάση ανάρρωσης, διακομίζονται σε μικρότερα νοσοκομεία όπως η “Παμμακάριστος”», αναφέρει στην «Κ» η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Παρασκευή Κατσαούνου. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες εντατικής θεραπείας για κορωνοϊό στον «Ευαγγελισμό» σχεδόν το 75% ήταν την περασμένη Παρασκευή καλυμμένο. «Δεν είμαστε σε κατάσταση να χρειάζεται κάποιος ασθενής φροντίδα σε εντατική και να μην τη λαμβάνει», σημειώνει η καθηγήτρια.

Συνοψίζοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο η κ. Κατσαούνου επισημαίνει «πίεση από πλευράς αριθμού ασθενών με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας σαφώς έχουμε. Αλλά είναι διαφορετικά τώρα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα. Υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση της πίεσης και δεν υπάρχει η έννοια του πανικού. Έχουμε όπλα θεραπευτικά, ξέρουμε τους τρόπους προστασίας από τον κορονοϊό, έχουμε την εμπειρία διαχείρισης της νόσου και οργάνωσης του νοσοκομείου προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρυσι κάναμε την πρόβα τζενεράλε». Και προσθέτει, «όμως εάν τώρα που είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο και με καλές καιρικές συνθήκες βλέπουμε μία αυξανόμενη προσέλευση ασθενών, ανησυχούμε για το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Και παρότι η εμπειρία είναι μεγαλύτερη και η διαχείριση καλύτερη, ο φόβος είναι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις