Λαθρανασκαφές Πέλλα: Επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την ανάκτηση “θησαυρών”

ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρανασκαφές Πέλλα: Επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την ανάκτηση “θησαυρών”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Λαθρανασκαφές Πέλλα: Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, για ημεδαπούς άντρες, ηλικίας από 43 έως 50 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

19.10.2020 | 16:45

Λαθρανασκαφές Πέλλα: Στα έγκατα της γης και στους βυθούς των θαλασσών, σε μέρη όπου έζησαν Έλληνες, που άφησαν πίσω τους πολιτιστική κληρονομιά, ψάχνουν σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» για να γίνουν πλούσιοι. Από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν πέντε άνδρες, λαθρανασκαφείς, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ενώ είχαν σκάψει λαγούμι οκτώ μέτρων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην Κάλυμνο, συνελήφθη μια γυναίκα, στην κατοχή της οποίας κατασχέθηκαν πήλινοι αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είχαν την πληροφορία για παράνομη ανασκαφή, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ορεινής περιοχής του Νομού Πέλλας. Ερεύνησαν την υπόθεση, εντόπισαν με ακρίβεια το χώρο της λαθρανασκαφής, παρακολούθησαν αθέατοι και την κατάλληλη στιγμή επενέβησαν και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω πέντε άτομα, κατά τη διάνοιξη οπής βάθους περίπου οκτώ μέτρων.

Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, για ημεδαπούς άντρες, ηλικίας από 43 έως 50 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το χώρο ανασκαφής κατασχέθηκαν φακοί, γάντια, μπαταρίες, σακίδια, μάσκες προσώπου μιας χρήσης και εργαλεία πρόσφορα και βοηθητικά για την ολοκλήρωση της παράνομης ενέργειας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία 46χρονου εκ των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Είκοσι οκτώ αρχαία χάλκινα νομίσματα ρωμαϊκής και μέσης βυζαντινής περιόδου, δαχτυλίδι και μια χάλκινη αμφικονική χάντρα. Όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του προαναφερόμενου Νόμου, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στην Κάλυμνο, αστυνομικοί του Τοπικού Τμήματος, συνέλαβαν μια γυναίκα, η οποία κατηγορείται για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων, αναφέρει η Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία της εμπλεκόμενης όπου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρεις πήλινοι αμφορείς , πήλινη φιάλη, πήλινο κύπελλο και πήλινο δίωτο. Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα, όπως αποφάνθηκε και σ αυτή την περίπτωση αρχαιολόγος, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και παραδόθηκαν σε αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση – χρονολόγηση.

Exit mobile version