Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Πιέζει για κυρώσεις η Αθήνα, συνέπεια ζητά ο Μητσοτάκης
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ "ΤΡΩΓΕΤΑΙ"

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Πιέζει για κυρώσεις η Αθήνα, συνέπεια ζητά ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι βαρύ και στερεύει η υπομονή για τα τερτίπια και τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν.

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο.

Το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη είναι βαρύ κι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής παρότι δεν ήταν στην ατζέντα, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων όπου ζητάει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη και αυτό έγινε δεκτό και θα συζητηθεί την Παρασκευή. «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός. Θα πατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όμως το κουμπί για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Ο πήχης διατηρείται χαμηλά και το σχετικό φόντο παραπέμπει στον φετινό Δεκέμβρη. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας προφανώς τα δεδομένα, αυτό που δήλωσε ήταν ότι αναμένει να γίνει εκ νέου συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ορόσημο ο Δεκέμβρης

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του ότι ο Δεκέμβριος, ο μήνας τον οποίο είχε θέσει ως ορόσημο η ΕΕ για να επανεξετάσει την κατάσταση, είναι πολύ μακριά και η Ελλάδα ζητάει κινήσεις, να υπάρχει μια ισχυρή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων κατά της Τουρκίας. Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη. Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.  Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Περισσότερο καρότο παρά μαστίγιο

Ωστόσο το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες μεταξύ των “27” δεν δείχνει πως θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσα είχαν αποφασιστεί στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε εκείνο που απασχολεί έντονα τους ευρωπαίους ηγέτες και συζητείται στις Βρυξέλλες είναι η μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, τα μέτρα που ενδεχομένως θα λάβουν αλλά και η σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Πάντως το πιθανότερο σενάριο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, είναι να υπάρξει μια νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο θα καλέσουν να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα θα επαναλάβουν πως η επίλυση των διαφορών γίνεται μέσω του διαλόγου, τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας

Η ελληνική “κόκκινη” γραμμή στις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο είναι τα 6 ναυτικά μιλιά, την στιγμή που το “Oruc Reis” βρίσκεται σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων με στόχο να φτάσει τα 6,5 ναυτικά μίλια. “Η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι ασφαλώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Βεβαίως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια” είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια στιγμή τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου. “Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να παρέχουν ασφάλεια στο ελληνικό λαό” ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η εντολή που έχει δοθεί στους αξιωματικούς των πληρωμάτων είναι να υπάρξει ψυχραιμία ώστε να μην πέσουν στην παγίδα των Τούρκων που δείχνουν να θέλουν να δημιουργήσουν ένα θερμός επεισόδιο. “Υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας” τόνισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις