Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κανουνί Αιγαίο – Τουρκία: Πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο
ΚΟΣΜΟΣ

Κανουνί Αιγαίο – Τουρκία: Πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο

Κανουνί Αιγαίο - Τουρκία:Δεν συνοδευόταν από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού - Το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε την Τετάρτη από το λιμάνι Τασουτζού και πέρασε σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από Καστελόριζο και Ρόδο

Κανουνί Αιγαίο – Τουρκία: Αρχικά προς Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Μαύρη Θάλασσα πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο Κανουνί (Kanuni), το οποίο την περασμένη Τετάρτη απέπλευσε από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας στη Ν.Α. Τουρκία. Τις τελευταίες ώρες το Κανουνί, πλέει σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, κινούμενο Ν.Δ. της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου. Στη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής το πλοίο βρισκόταν ανάμεσα στη Λέρο και τη νησίδα Λέβιθα, ενώ στις 06.00 έπλεε ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία. Το γεωτρύπανο, δεν συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από πλοία του ελληνικού στόλου. Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου έναν μήνα ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, είχε γνωστοποιήσει την αποστολή του Κανουνί στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, το οποίο ήδη βρίσκεται στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπολογίζεται πως υπάρχουν κοιτάσματα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ντονμέζ, τα “στοιχεία υποδεικνύουν πως θα βρεθεί περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι γεωτρήσεις συνεχίζονται βαθύτερα κάτω από τον βυθό”. Λόγω τεχνικών δυνατοτήτων η δραστηριότητα του Κανουνί στην Μαύρη Θάλασσα κρίνεται αναγκαία, στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να έχει γρηγορότερα απτά αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις. Μάλιστα, το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στο Φατίχ, όπου με μία νέα φιέστα, θ’ ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα τρία μεγάλα πλωτά

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 227 μέτρων, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

Με την Ευρώπη να εμφανίζεται πλέον κουρασμένη με την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου οι «27» κάθονται σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για να συζητήσουν -μεταξύ άλλων εξωτερικών θεμάτων- την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρότι η Τουρκία δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.

Προσερχόμενος την Πέμπτη στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, δήλωσε πως το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». Παρίσι και Βερολίνο έδωσαν χθες μια εβδομάδα διορία στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τις προσθέσεις της, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας «απαράδεκτη».

Ενόχληση στο Βερολίνο

Ο Γερμανός αξιωματούχος έδειξε, μάλιστα, και τη δυσφορία του Βερολίνου για τη νέα καθυστέρηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, που ήρθε μετά από την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πομπώδεις ανακοινώσεις Τούρκων υπουργών για έναρξη σεισμικών ερευνών κοντά στο Καστελόριζο.

«Είναι σαφές σε εμάς ότι η Τουρκία συνεχίζει να προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, κάτι που είναι απαράδεκτο» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν –Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και την Πολωνία. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως το «μπαλάκι» είναι πλέον «στο γήπεδο της Άγκυρας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει τις δυνάμεις ισορροπίας εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η γαλλογερμανική στήριξη, συνδυαζόμενη με το πρόσφατο αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, δικαιώνει το διπλωματικό «σπριντ» που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα για αναδείξει την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Τι επιθυμεί η Αθήνα

Το Βερολίνο έχει βάλει εδώ και καιρό στον «πάγο» τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και έτσι δεν αναμένονται αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να ενδεχομένως να επιδιώξει να υπάρξουν αναφορές στα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις