Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

12

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊού: Η Pfizer θα ζητήσει έγκριση μέσα στον Νοέμβριο
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Pfizer θα ζητήσει έγκριση μέσα στον Νοέμβριο

Εμβόλιο κορονοϊού: Η ανακοίνωση αυτή μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την έγκριση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Pfizer δεν αναμένεται να καταθέσει αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της νόσου COVID-19 πριν την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Μπουρλά αναφέρει ότι αν και η Pfizer μπορεί να έχει στη διάθεσή της προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του BNT162b1 από τη μελέτη Φάσης 3 στα τέλη Οκτωβρίου, θα πρέπει να συλλέξει στοιχεία και για την ασφάλεια αλλά και δεδομένα από την παραγωγική διαδικασία μεταθέτοντας το χρονοδιάγραμμα για την αίτηση την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την έγκριση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου. Ειδικοί που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες ανάπτυξης των εμβολίων για την COVID-19 δεν εκπλήσσονται από την ανακοίνωση της Pfizer καθώς πιστεύουν ότι η εταιρεία δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο FDA μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή τη συλλογή δεδομένων για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στους εθελοντές.

Εμβόλιο κορονοϊού: Επικρίσεις για την απόφαση

Η απόφαση της Pfizer που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη βρει επικριτές στην επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Ερικ Τοπολ ειδικός κλινικών ερευνών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο και μέλος των 60 επιστημόνων που απέστειλαν επιστολή στην φαρμακευτική εταιρεία να μη βιαστεί να βγάλει ένα εμβόλιο λέει για την ανακοίνωση ότι «πρόκειται για πραγματικά καλό νέο». Και υποστηρίζει ότι στελέχη της Pfizer τον έχουν διαβεβαιώσει ότι το BNT162b1 δεν θα αδειοδοτηθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές και η σημερινή ανακοίνωση «είναι μια απτή απόδειξη ότι η εταιρεία δεν θέλει να είναι μέρος καμιάς πολιτικής σκοπιμότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις