Αθήνα

°C

Κυριακή

13

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Η Γερμανία βάζει ξανά “φρένο” στις κυρώσεις
ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Η Γερμανία βάζει ξανά “φρένο” στις κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Η Ελλάδα κινείται σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα που για μια ακόμη φορά τορπιλίζει τη δυνατότητα διαλόγου.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκία: Η Τουρκία θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την έξοδο του Oruc Reis αλλά και τις κυρώσεις να μοιάζουν πολύ μακρινό σενάριο. Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν τον Δεκέμβριο, από την στιγμή που η Άγκυρα δείχνει να έχει επιλέξει το δρόμο της έντασης, παρά τις προειδοποιήσεις της προηγούμενης Συνόδου. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν την Παρασκευή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας από σήμερα. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα που θα δημιουργεί ένα απτό πλαίσιο για προώθηση των κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου η ΕΕ έθετε ως χρονικό όριο τον Δεκέμβριο για την αξιολόγηση της Τουρκίας και λήψης αποφάσεων από την πλευρά των Βρυξελλών. Η ξαφνική έξοδος όμως του Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, αιφνιδίασε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο προκαλώντας εκνευρισμό και δυσαρέσκεια. Χώρες που το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και ήταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων πλέον αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας, η οποία χάνει πλέον και αυτά τα ερείσματα. Το κλίμα είναι δεδομένα βαρύ και η προοπτική των κυρώσεων μοιάζει μονόδρομος.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το Βερολίνο βάζει «φρένο» στις κυρώσεις για την Τουρκία

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί την λήψη απόφασης για κυρώσεις αυτό το διήμερο, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Άγκυρα. Οπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεμήνυσε ωστόσο νωρίτερα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Αγκυρα «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Παρά τους δισταγμούς από ορισμένες χώρες, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην διαρραγούν εντελώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις, γίνεται εμφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις, επιμένει στην προκλητική και επιθετική τακτική του και η Ένωση καλείται να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της. Είναι πιθανό να ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Να προηγηθεί η επεξεργασία ενός χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης τους με βάση την συμπεριφορά της Άγκυρας και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες ακόμα και σε μια έκτακτη Σύνοδο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αδιανόητη πρόκληση από Τουρκία: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια

Οι Τούρκοι κράτησαν το βράδυ της Τετάρτης για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης οι Τούρκοι αρνούνταν να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Ιράκ. Στο αεροπλάνο βρισκόταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η αποστολή είχε αιτηθεί και λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης. Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά. Τελικά, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από την ελληνική πλευρά, τα καύσιμα δεν επαρκούσαν για να φτάσει το αεροπλάνο στην Αθήνα, εάν συνεχιζόταν αυτό το θρίλερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις