Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εστίαση νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές – Τι ισχύει με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης
ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές – Τι ισχύει με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Εστίαση νέα μέτρα: Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών εντός πρατηρίων καυσίμων, λειτουργούν με τους κανόνες των περιπτέρων - Ανακοινώθηκαν καταστήματα που ανοίγουν και πριν τις 10 το πρωί

Εστίαση νέα μέτρα: Νέες διευκρινίσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μεταξύ αυτών, αυξάνονται τα άτομα ανα τραπέζι στον «πορτοκαλί» συναγερμό. Τη δυνατότητα ο αριθμός των ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο 3, όπως η Αττική, να φθάνει τα έξι άτομα δίνει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΓΓ Εμπορίου Παν. Σταμπουλίδη. Προϋπόθεση βέβαια είναι όλοι τους να είναι συγγενείς Α’ βαθμού.

Η εγκύκλιος επιχειρεί να λύσει το ζήτημα με τα νέα μέτρα έναντι της εξάπλωσης της πανδημίας που είχαν ανακοινωθεί παρέχοντας διευκρινίσεις σε 11 βασικά σημεία που είχαν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες του νόμου. Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος προβλέπει ότι το ποσοστό πληρότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λογίζεται στο σύνολο της ωφέλιμης επιφάνειας (εσωτερική και εξωτερική) και του αντίστοιχου πιθανού πληθυσμού ή τραπεζοκαθισμάτων. Ακόμη, τονίζεται πως η ελάχιστη απόσταση του 1,8 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών πρέπει να τηρείται περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεξαρτήτως της διάταξης των καθισμάτων.

Τι θα ισχύει για τις επιχειρήσεις που θα παραβιάζουν τα μέτρα

Αναφορικά με τις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων που διαπιστώνονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τον χρόνο που η επιχείρηση παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας της, επιβάλλεται η κύρωση περί παραβίασης λειτουργίας καταστήματος όπως προβλέπεται στο 10 του άρθρου 3 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020. Για παράδειγμα: αν διαπιστωθούν ταυτόχρονα παραβάσεις για υπεράριθμους και όρθιους πελάτες σε χρόνο εκτός του επιτρεπτού ωραρίου λειτουργίας σε ένα κατάστημα τότε η ποινή έχει ως εξής: στην 1η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 3 ημερών και στη 2η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας διάρκειας 20 ημερών.

Επίσης, επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας προγενέστερη της διαδικασίας αδειοδότησης με γνωστοποίηση, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για την πληρότητα επί της ωφέλιμης επιφάνειας, είτε επί του αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών είτε επί του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που αναφέρονται στις άδειές τους. Ακόμη, τα ποσοστά πληρότητας επί της ωφέλιμης επιφάνειας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν εφαρμογή για τις εξωτερικές επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις